Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROBLEMI SA SMEĆEM

Prosvjed građana na Jakuševcu: 'Nije isključeno da ćemo traktorima doći pred gradsku upravu'

Foto: Mateja Ježovita
1/3
04.02.2022.
u 10:54

– Oni manipuliraju našim zdravljem i onim što se kod nas događa. Ovo je točka na ''i'' s ovim glomaznim otpadom – tvrdi Marina Murat, stanovnica Jakuševca

Građani su se okupili i prosvjeduju na ulazu u Servisno-operativni centar Čistoće u Tišinskoj ulici zbog odlaganje glomaznog otpada te puštanja u rad novonabavljene drobilice za taj otpad.

Navode kako su se okupili kako bi spriječili sve jače trovanje i zagađenje naselja Jakuševec, Mičevec, Hrelić i Novi Zagreb, a i šire.

 

– Ako dođe do pravog prosvjeda, ovdje će biti nekoliko tisuća ljudi koji neće dopustiti da se izvede ovo što se pokušava progurati na mala vrata, a to je da ovdje bude Centar za gospodarenje otpadom. Žao mi je što gradonačelnik Tomašević nije prepoznao da smo bili otvoreni za suradnju. Očekivao sam da će preuzimanjem vlasti biti uspostavljena suradnja, prije svega sa strukom, a potom i sa svim drugim udrugama na razini grada, pa i s nama koji tu 20 godina djelujemo. Moram reći da je ova gradska vlast krenula vrlo stihijski i u nekim segmentima nastavila ono š čim je Milan Bandić krenuo – kazao je Ratko Bedeković iz Udruge za zaštitu okoliša Jakuševec.

Podsjetio je da je grad u tri dana dobio dozvole i da je elaborat radio Darko Frondurulja, koji je, prema njegovim riječima, isto to radio 15 godina i za Bandića.

– Ako je Pripuz izbačen iz igre, kako to da Darko Frondurulja nije? On je, inače, inženjer građevine. Ne vidim da je on neki zaštitnik okoliša. Na mala vrata izdali su dozvole za 39 vrsta otpada, što je to nego stvaranje centra za gospodarenje otpadom. Najbliža obiteljska kuća udaljena je odavde 39-40 metara. Centar za odlaganje ovdje neće biti. Gradonačelnik je rekao da će zatvoriti Jakuševac do kraja mandata, a izdali su si dozvolu na 10 godina. Mi to nećemo dopustiti. Nije isključeno da ćemo traktorima doći pred gradsku upravu – napomenuo je.

Za Večernji list izjave su dali i stanovnici tog područja.

– Ja sam Marina Murat, stanovnica sam Jakuševca. Rođena sam u ovom području. Oni manipuliraju našim zdravljem i onim što se kod nas događa. Ovo je točka na ''i'' s ovim glomaznim otpadom. Svima drugima ugroženo je zdravlje osim nama koji živimo na području Jakuševca. Manipuliraju s nama. Ne možemo to izbjeći jer je to već doseglo sve granice nemoralnog ponašanja vlasti.

Foto: Mateja Ježovita

Na pitanje hoće li biti još prosvjeda, rekla je: – Jedino što može zaustaviti da se nešto dogodi jest stati svojim tijelima i zabraniti da se dovozi otpad. Ono što su oni uspjeli dovesti u tri dana, to je sramotno. Jedino je rješenje da se našim tijelima i životom to zabrani pa da se učini nešto drugo.

Murat je najavila još prosvjeda.

– Ovo je veliko područje. Sad smo se u velikom broju okupili, a 10 je sati ujutro. Očekujte još prosvjeda.

Na pitanje kako bi se to moglo riješiti, kaže kako to već dugo prati i svi su drugi prosvjedovali gdje se to pokušalo izvesti, a jedino oni ne mogu ništa.

– Kuda odlazi medicinski otpad od COVID-19? Ovdje je. Svi smo ovdje bolesni. Obećano nam je bilo prije izbora da će to biti prvo što će se zatvoriti, ali od toga ništa. Pusta obećanja. Svi govore da se iselimo, ali kamo ćemo? Kako ćemo prodati naše zemljište? – pita se stanovnik Mijo Krznarić.

 

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar crazy_bat
crazy_bat
11:07 04.02.2022.

Koliko znam, tamo se kupovalo i gradilo po povlaštenim cijenama, upravo zbog blizine smetlišta.

Avatar Duran Duran
Duran Duran
16:14 04.02.2022.

Svaki kvart mora imati svoje odlagalište i neće biti naplate odvoza smeća, možete dobivati naknadu ko Jakuševčani !

Avatar alien79
alien79
11:57 04.02.2022.

Pa to smeće svi zajedno radite, to je vaše smeće

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije