Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tempirane bombe

Proračuni Grada i Holdinga – dvije vreće bez dna

rupa bez dna
VL
09.07.2010.
u 13:45

Gradski je proračun pred puknućem. Rebalansom je srezan za 405 milijuna kuna, no prihodi su toliko podbacili da će do konca godine nedostajati još 500 do 600 milijuna.

Iz grafičkog prikaza jasno je da gradski proračun najvećim dijelom pune Zagrepčani prirezom i porezom, da Grad nema ni približno dovoljno novca za investicije, da su one svedene na minimum, da se svi gradski projekti ostvaruju preko Holdinga, da je Holdingu Grad najvažniji poslovni partner te da Holding gradske projekte financira gotovo isključivo kreditima, a ne iz unutarnjih rezervi.

Grad i Holding funkcioniraju po zakonu spojenih tempiranih bombi

Grad i Holding zaista funkcioniraju po zakonu spojenih posuda. U teoriji to uopće nije loše. Dapače, zašto bi Grad gradio, primjerice, škole po modelu javno-privatnog partnerstva kada može preko Holdinga? To je, naime, puno jeftiniji model razvoja društvene i infrastrukturne mreže.
Ali gotovo perverzno forsirajući taj model godinama, znajući da su financijski kapaciteti Holdinga znatno ispod razine koja bi podnijela sve te preambiciozne projekte, gradonačelnik Milan Bandić doveo je Grad i Holding u situaciju da funkcioniraju po zakonu spojenih tempiranih bombi.

Pa zašto mi, pobogu, plaćamo najveći prirez u zemlji? Da otplaćujemo Holdingove kredite!?

I uopće nije važno koja će prva eksplodirati. Ako prasne jedna, prasnut će i druga. Proračun je pred puknućem. Rebalansom je smanjen za 405 milijuna kuna, no porezni su prihodi toliko podbacili da će nedostajati još 500-600 milijuna. O novim se investicijama i ne razmišlja. Posljedica anoreksičnog proračuna bit će još slabiji prihodi Holdinga čije se kazaljke unutarnjeg sata opasno približavaju času velikog praska. Holding je zadužen više od milijardu eura, a i dalje diže kredite!

Vrlo brzo morat će se zadužiti za još 150 milijuna eura. Na žalost, taj kredit nije namijenjen investicijama koje bi Holdingu dugoročno donijele višestruko veći profit od troškova kredita. Svi znaju da je ovakva politika neodrživa i duboko nepoštena prema Zagrepčanima. Pa zašto mi, pobogu, plaćamo najveći prirez u zemlji?

Komentara 6

KO
komentatorv2
14:57 09.07.2010.

Kriza koja potresa cijelu zemlju i ne bi tako jako pogodila grad da niej bilo svesrdne političke opstrukcije rada gradonačelnika u zadnjih nešto više nego godinu dana. \"On\" se je zaduživao, točno. Zadužuju se svi pravni subjekti na ovoj planeti. On je tvorac hodlinga, i to je točno. U 8 godina grad i holding su prosperierali. A onda - pratite sjednice gradske skupštine u 2009 i 2010. godini ( od kad je sve ovo i počelo), pa se zapitajte biste li vi, kao investitor, imali mda uložiti u grad u kojem se svaki projekt politikantski čeka na nož i služi kao oružje skupštine protiv nepodobnog gradonačelnika.

AU
autoritet
15:19 09.07.2010.

što je čudno? SDP uništava grad na isti način već 10 godina i sad je kao velika novost.

CH
chemica
00:14 10.07.2010.

Kamenjarci su nam uništili Zagreb. Zar je moglo drugačije završiti? Rođe, zemljaci i partijski prijatelji su uhljebljivani preko svake mjere u gradskim institucijama. Pogodovalo im se na sve moguće načine, a sada je došao ceh na naplatu. Svi smo mi jednaki, nema veze tko se gdje rodio, nisu čobani ništa lošiji od nas...Da, vidimo. Purgeri ne bi nanijeli ovoliko zla svome gradu. To je mogao učiniti samo netko tko ga patološki MRZI. Mrzi kozmopolitizam, mrzi našu kulturu, mrzi naš način života. Sve je to uspio uništiti. Nema više našeg Zagreba. Ostala je turska palanka. Korupcija, protekcije, nepotizam, sve su nam to donijeli \"naši\" Hrvati pridošli s planine u nekada nam prekrasan Zagreb.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije