Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neuspjeh

Propali pregovori Bandića sa sindikatima - radnici ne daju plaće

bandic
arhiva VL
02.06.2012.
u 08:00

Sindikati ne žele štednju, kako kažu, preko leđa radnika, a gradonačelnik Milan Bandić poručio je da se više nema gdje drugdje štediti.

Pregovori između gradske uprave i njezinih sindikata koji zastupaju 10 500 zaposlenih neslavno su završili te će se ići u postupak mirenja. Mirenje će provoditi dekan Pravnog fakulteta ( postupak prema kolektivnom ugovoru), a ako ni nakon arbitraže ne dođe do dogovora kolektivni ugovor ili propada ili Bandić mora povući svoj zahtjev. Do dogovora oko smanjenja materijalnih prava, u prvom redu osnovice plaće za pet posto, naime nije došlo.

Sindikati ne žele štednju, kako kažu, preko leđa radnika, a gradonačelnik Milan Bandić poručio je da se više nema gdje drugdje štediti.

“Postoji još načina”

- Da majka ima dala bi! Ne možemo dijeliti ono što nemamo. Ja sam jako nesretan kada se predlaže umanjenje plaća jer to znači i za mene manje novca, ali izbora nemamo - poručio je nakon današnjeg zadnjeg kruga pregovora sa sindikatima Bandić ne otkrivajući detalje gdje se polomila koplja u pregovorima.

Gradonačelnik nije uspio smanjiti osnovicu plaće zaposlenicima gradske uprave, vatrogascima, tetama u vrtićima i djelatnicima u kulturnim ustanovama Grada Zagreba. Stavka je to od koje sindikati nisu htjeli odustati.

- Postoji još načina da se štedi osim na smanjenju plaća, stoga smo svi u dosadašnjem tijeku 
pregovora odbili gradonačelnikove prijedloge koje nam je zbog lošeg punjenja proračuna iznio u vidu smanjenja materijalnih prava - bila je jasna Ljubica Pilić, glavna tajnica Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi.

Sindikati su tražili rezanje izdataka na vanjskim konzultantskim uslugama, savjetnicima gradonačelnika, na troškovima reprezentacije, pa i to da gradski činovnici manje službeno putuju van Zagreba. Sve je to, tvrdi Bandić, već napravio.

- Ako uzmem jednu kunu radniku, uzet ću sebi i gradskim menadžerima dvostruko više. Budimo realni, u gradu je jedino za provedbu fiskalne politike pred zakonom odgovoran gradonačelnik. Možemo samo podijeliti ono što imamo, stanje je takvo kakvo jest - komentirao je gradonačelnik situaciju oko gradske blagajne za koju je smanjenjem plaća na Trgu Stjepana Radića htio uštediti oko 60 milijuna kuna. Javna je i želja prvog čovjeka Zagreba da “skreše” primanja i zastupnika u Gradskoj skupštini.

Posljedice politike

- Gradonačelnik je zaposlenicima, bilo da je riječ o pročelniku ili službeniku, trebao reći još prije kakvo je stanje s proračunom. Nikome nije drago što se uopće razmatra smanjenje plaća.

Sve ovo je posljedica politike koja nije bila u stanju učiniti konkretne poteze u vrijeme krize, a trošilo se više nego se imalo - komentirao je predsjednik Gradske skupštine, Davor Bernardić.

Radnici na svojoj strani imaju veliku prednost koja leži u nemogućnosti jednostranog smanjenja materijalnih prava od strane poslodavca.

Komentara 5

FE
Felicijen
08:08 02.06.2012.

Svi se slažu da treba stezati remen ali bi svi bili za to da se steže remen nekog drugog a ne njihov!

OB
-obrisani-
08:07 02.06.2012.

Nema se gdje vise stediti ,kaze Bandic..... Laze !.... Nek pocme kod sebe ,nek pocme kod politicara stediti... Ionak previse zaradjuju za ono sto rade...Stednja kod njih samih im nikad ne padne na pamet,sram ih bilo sve doreda... !!

OB
-obrisani-
10:07 02.06.2012.

08:08...... nekog drugog.... ?.... jedini koji su stezali i stezu su gradjani.... Politicari kraomice sebi povecavaju primanja....Isto ka i ovdje u njem... Krajem godine si nasi u bundestagu povecali diete za 500€.. a sad prije mjesec dana nanova primanja imm skocila za 6,5%... Mi stedimo ... to jest na nama gradjanima se stedi...Umjesto da idu primjerom naprijed oni bezobrazni... Da mi je samo znati koje povisice su si Linic , Cacic ,Milanovic,Bandic i kompanija dodijelili....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije