Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi potez holdinga

Uštede i u ZET-u, spremaju se otkazi, vozači se ne trebaju brinuti

ZET javni prijevoz
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
28.03.2014.
u 08:25

Od uprave Holdinga se očekuju uštede na svim razinama, pa i troškovima rada. I javni prijevoz izlazi iz stroge kontrole uprave tvrtke, a ZET više ne može računati na zaradu drugih - u toj podružnici su 4282 zaposlena, najviše od svih gradskih tvrtki, a nakon plana restrukturiranja vidjet će se ima li viška radne snage

Ni Zagrebački električni tramvaj nije ostao pošteđen korjenitih promjena. Uprava Holdinga na čelu sa Slobodanom Ljubičićem za desetak dana zatražit će odobrenje gradskih zastupnika za pokretanje postupaka statusne promjene ZET-a kojom bi sadašnja podružnica postala trgovačko društvo s ograničenom odgovornošću.

Za građane nebitno

Iz Holdinga i Grada objašnjavaju da je građanima u konačnici nebitno je li riječ o podružnici ili društvu s ograničenom odgovornošću jer je njima najbitnija cijena i kvaliteta usluge.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– ZET će i dalje ostati u vlasništvu Grada, no ovako će se lakše napraviti restrukturiranje i povećati njegova efikasnost – kazali su iz gradske uprave koja je već sve odobrila.

Dodali su da će se ovom promjenom omogućiti reorganizacija samo ZET-a jer bi u ovoj situaciji sve promjene morale obuhvatiti cijeli Holding. Pod reorganizacijom se podrazumijeva, objasnili su, veća odgovornost uprave ZET-a za poslovne rezultate, bolja tržišna konkurentnost, uštede na svim razinama, pa i troškovima rada.

ZET će i dalje ostati u vlasništvu Grada, no ovako će se lakše napraviti restrukturiranje i povećati njegova efikasnost

Gradska uprava Zagreb

Slično su kazali i u Holdingu odakle poručuju da će novo društvo moći učinkovitije raspolagati imovinom, provesti efikasniju unutarnju organizaciju, racionalizirati troškove te egzaktno pratiti prihode i rashode, kao i odgovornije raspolagati vlastitim prihodima ostvarenim od korisnika usluga i od proračuna Grada.

Premda su odbacili velika otpuštanja, neslužbeno doznajemo da će dio od 4282 zaposlena ipak morati potražiti novo radno mjesto.

Već ih je 400 manje

Iz sindikata koji djeluju unutar ZET-a kratko su priopćili da do njih nije došla vijest o mogućim otpuštanjima i da tek trebaju vidjeti planove.

Ipak, napomenuli su da je ZET posljednjih mjeseci već smanjio broj zaposlenih za ukupno njih 400 pa smatraju da nema potrebe za daljnjim otpuštanjem radnika. Potez uprave Holdinga odobrava čelnik Gradske skupštine Darinko Kosor.

– Smatram da će rad ZET-a ovom promjenom postati transparentniji jer će se točno znati koliko je tvrtka zaradila, koliko potrošila, a koliko novca Grad daje kroz subvencije – kazao je Kosor. Podsjetimo da su iz stroge nadležnosti uprave Holdinga već izdvojene tvrtke Vodovod i odvodnja, GSKG i Zagrebačka stanogradnja, a isto čeka još 13 podružnica.

Na taj način izdvojena društva funkcioniraju kao samostalna i imaju vlastite račune, pa se zarada jedne tvrtke više ne može pretočiti u gubitak druge kao što je Holding funkcionirao od 2006. godine, čije temelje je postavio gradonačelnik Milan Bandić.

Komentara 4

SH
sherlock
21:07 28.03.2014.

koliko god ne volim ove zetovce i mislim si svašta o njima, ipak mislim da bi se svi sindikati u cijeloj državi trebali skupiti i svi sa svima solidarizirati i ići u opći štrajk ko u njemačkoj pa da napokonn pokažemo da nam je svima dosta recesije, nepoštivanja, kupnje novih auta za neradnike po cijeni radnih mjesta poštenih radnika itd.

DU
Deleted user
12:33 08.04.2014.

Mislim, sad kada su postali d.o.o raspast će se ko mjehuri od sapunice. Ne buju višekočijaši, neškolovani votili za 8-9000 tisuća. Nek to zaborave za uvijek. I sad nek zbroje, koliko ih stvarno radi, akoliko će ih biti za godinu dana. Ha! ha! ha!. Dosta je bilo socijalizma.!?

DU
Deleted user
12:35 08.04.2014.

Tko bu vam sad kupoval nove tramvaje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije