Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Zelena strana ulice"

Projektima koji smanjuju utjecaj klimatskih promjena 17 milijuna eura

Zagreb: Svečano uručivanje ugovora za neposredno sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/23
14.11.2023.
u 16:39

Na natječaj se prijavilo 76 jedinica regionalne i lokalne samouprave s programima sadnje stabala, ozelenjavanja nadstrešnica, gradnje javnih slavina, urbanih vrtova...

Za projekte kojima je cilj smanjiti utjecaj klimatskih promjena, odnosno čija će realizacija ići u smjeru dekarbonizacije i zelene tranzicije, ove je godine iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te uz podršku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja izdvojeno čak 17 milijuna eura. Na natječaj se prijavilo 76 jedinica regionalne i lokalne samouprave, a vrijedne ugovore jučer su u ambijentu Centra za posjetitelje Medvedgrad gradonačelnicima, načelnicima te županima dodijelili direktor Fonda Luka Balen te ministar gospodarstva Davor Filipović.

– Ovo je samo jedna od niza aktivnosti koje provodimo kako bismo išli u smjeru zelene tranzicije te dekarboniziranog gospodarstva. Pokrenuli smo projekte koji se odnose na eksploataciju geotermalnih izvora energije pa ćemo tako kroz pet do šest godina imati pet novih energana iz kojih će se proizvoditi električna energija za 200.000 kućanstava u Hrvatskoj. Cilj nam je proizvoditi što više energije na hrvatskom tlu, a težimo i tome da to bude obnovljiva energija. Idemo u smjeru da se naši gradovi poput Velike Gorice i Osijeka griju koristeći geotermalni potencijal – istaknuo je Filipović.

Dodao je i kako će se dodijeljena sredstva, među ostalim, moći koristiti i za pošumljavanje, sadnju više od 60.000 stabala i grmova te kako su spremni i na dodatne napore kako bi se djelovalo u smjeru dekarbonizacije i općenito zelene tranzicije.

VEZANI ČLANCI: 

Pod sloganom "Zelena strana ulice" sredstva su tako, među ostalim, dodijeljena gradovima Zagrebu, Vinkovcima, Bjelovaru, Koprivnici, Velikoj Gorici, Dubrovniku, Đurđevcu, Donjem Miholjcu, Kastavu, Kninu, Križevcima, Labinu, Osijeku, Rijeci, Zadru, Umagu, Virovitici, Ninu, Vodicama, Ludbregu i Varaždinu te Ličko-senjskoj i Međimurskoj županiji. Na natječaj su se prijavile i brojne općine pa su sredstva, usto, otišla u ruke načelnicima općina Andrijaševci, Lovas, Cerna, Kerestinec, Okučani, Podgora, Nuštar, Privlaka, Rešetari, Stari Jankovci, Topusko te Vladislavci.

– Lani je bilo osigurano 11 milijuna eura, interes je bio izvrstan, održano je nekoliko radionica s gradovima, općinama i županijama pa se iznos ove godine povećao na 17 milijuna. Važno je istaknuti kako su ključni i projekti koji služe za informiranje sugrađana o klimatskim promjenama i njihovom utjecaju jer svaki pojedinac može krenuti od sebe i napraviti nešto dobro. U planu nam je i raspisivanje natječaja kroz koji će se tri milijuna eura dodjeljivati za rasadnike – kazao je Balen.

VEZANI ČLANCI: 

Dodao je i kako se, osim za sadnju stabala i formiranje zelenih površina, do 350.000 eura po prijavi moglo dobiti i za projekte poput ozelenjavanja nadstrešnica na stajalištima javnog prijevoza, izgradnju javnih slavina s pitkom vodom, projekte urbanih vrtova, izgradnju pješačkih i biciklističkih staza.

Fond je ujedno odlučio, kako je istaknuto, s dodatnih 536 tisuća eura sufinancirati izradu programa ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama te zaštite ozonskog sloja, kao i SECAP akcijskih planova jer su oni podloga za osmišljavanje i realizaciju daljnjih projekata. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije