Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagrebačko smetište

Problemi se prebacuju u 2013. - u siječnju opet blokada Jakuševca?

'28.12.2012., Zagreb - Odlagaliste otpada Jakusevac.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL '
Foto: 'Petar Glebov/PIXSELL'
1/6
29.12.2012.
u 18:00

U gradskom proračunu osigurano je 11,5 milijuna kuna za isplatu ekološke rente

Prošao je rok predstavljanja novog Prostornog plana za izgradnju spalionice, koji je obećao gradonačelnik Milan Bandić, a 31. prosinca najavljen je i prestanak rada kompostane unutar odlagališta.

>> Na Jakuševcu u dvije godine spalili 30 milijuna kuna

Žive od uzgoja svinja

No, to se neće dogoditi. A zbog toga nezadovoljni stanovnici Jakuševca dogovaraju novu blokadu smetlišta ako ne bude pomaka. Kompostanom na Jakuševcu upravlja Zrinjevac čiji je direktor Igor Toljan kazao da još nisu dobili nikakvu odluku da je zatvore ili smanje kapacitete. Osim kompostane, s prvim siječnja 2013. na snagu stupa i odredba da u najvećem dijelu sela, Jakuševčani više neće smjeti držati ni domaće životinje. Prema pričanju mještana od uzgoja svinja živi njih 70 posto.

– Nas je u obitelji petero i svi živimo isključivo od uzgoja svinja. Godišnje ih prodamo oko stotinu i to je jedino čime se bavim već 40 godina – kazao je Pavao Bedeković. Dodao je kako je zašao u šezdesete godine pa nema sada priliku za novi početak. Njegova supruga Nada kazala je kako ih ta odluka stavlja u socijalne slučajeve jer im je uzgoj svinja jedini izvor prihoda.

– Nismo mi loša državna tvrtka u minusu da nas treba zatvoriti već uspješno gospodarstvo i sami si plaćamo i zdravstveno i socijalno – kazala je. Ako se odluka ne promijeni, obitelji Bedeković mogla bi malo pomoći isplata ekološke rente koja bi se kao i ranijih godina isplaćivala starosjediocima.

U tu svrhu u gradskom proračunu osigurano je 11,5 milijuna kuna, no nije nađen model kako taj novac Jakuševčanima isplatiti jer za to nemaju zakonsku osnovu. Naime, ministar Mihael Zmajlović tijekom zadnje blokade obećao je izmjene Zakona o zaštiti okoliša kojim bi se omogućila isplata ekološke rente stanovnicima Jakuševca. To se nije dogodilo.

Još nema alternative

– Osnovni problem je smetište za koje još nismo vidjeli alternativni plan, a tu je i drobilica kamena koja bi se trebala maknuti do 31. ožujka – istaknuo je Marijan Bedeković. Iz Zagrebačkih cesta kazali su kako drobilicu ne misle micati jer ne onečišćuje okoliš.

Komentara 5

Avatar korisnica
korisnica
15:07 30.12.2012.

Katastrofa. Da se još uvijek nije ništa napravilo po tom pitanju. Siroti ti ljudi koji žive blizu tog smeća. Još će neku boleščugu pokupiti, ako već nisu. Stvarno da se do dana današnjega nije mogla napraviti ta spalionica. A je,je, onda si izgleda neki ne bi mogli kakvu kintu sa strane mrknuti. Kako to već ide u ovoj Lijepoj Našoj.

Avatar Hazl113
Hazl113
18:36 29.12.2012.

Neka se pita Bandića koliko toga se moglo napravit za spalionicu otpada sa novcima potrošenim na fontane i krpanje i popraravak Cvjetnog placa te Ilice koju je trebao popravit Horvatinčiić. Možsda je i nekom u interesu da se spalionica ne napravi, jer mnogi stanovnici Jakuševca dobivaju dobru lovu radi blizine otpada, a koliko ja znam u vrijeme izgradnje otpada u selu Jakuševec nije bilo više od 20 kuća, a danas ih je više od 200 pa sami zaključite da li tu postoji logika, ili nešto drugo.

DE
dejure
10:21 30.12.2012.

Nek jakuševac samo dela......koliko je samo ptica taj nahranio.....galebova, vrana....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije