Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetski dan

Primalje će građane informirati o trudnoći, porođaju i dojenju

'20.01.2011., Opca bolnica, Varazdin, Babica Erika Spiric na varazdinskoj ginekologiji radi vec 36 godina i porodila je vise od 10.000 djece Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
03.05.2012.
u 11:55

Ovaj događaj obilježit će i sve primalje na radnim mjestima, ali i izvan njih noseći bedževe s natpisom \"Ja sam primalja\"

Sve što vas zanima o trudnoći, porođaju, dojenju i primaljstvu, moći ćete doznati u subotu 5. svibnja 2012. na popularnom zagrebačkom šetalištu uz jezero Bundek.

Od 11 do 13 sati Hrvatska komora primalja i Hrvatska udruga primalja obilježit će Svjetski dan primalja družeći se s građanima i odgovarajući na sva njihova pitanja. Podsjetit će se na važnost uloge primalja u društvu te pružiti građanima informacije o ciljevima primaljskih organizacija, a sve zainteresirane informirati kako se i oni sami mogu aktivirati u radu na unapređenje prava budućih majki i novorođenčadi pri porođaju. Ovaj će događaj obilježiti sve primalje na radnim mjestima, ali i izvan njih noseći bedževe s natpisom "Ja sam primalja".

Primaljstvo je jedna od ključnih poluga u promicanju podizanja kvalitete uvjeta u kojima novi život dolazi na svijet, na što podsjećaju i institucije poput Svjetske zdravstvene organizacije te Ujedinjenih naroda.

Rad primaljskih stručnih tijela u RH usmjeren je primarno na dva cilja: povećanje obrazovnih kapacitete za visoko školovanje primalja i prikupljanje sredstava za izdavanje prve primaljske knjige za trudnice i sve koje to žele postati sa svim informacijama o trudnoći, porođaju i babinju (razdoblje nakon porođaja).

Iako se očekuje skoro donošenja obrazovnog programa koji će premostiti jaz između visokoobrazovanih primalja iz EU i Hrvatske, već godinama ne postoji institucija za visoko obrazovanje primalja.

– Informirajte svoje predstavnike u vlasti da želite mogućnost visokog školovanja za primalje kako biste dobili najbolju moguću skrb u najosjetljivijem razdobljima za žene i novorođenčad. Napišite nam mail (komora@komora-primalja.hr) ili pismo podrške kako bismo ih proslijedili nadležnima i pokazali da postoji želja za jačanjem kvalitete primaljske skrbi u vašoj zajednici. Hrvatska komora primalja prikuplja sredstva za izdavanje prve primaljske knjige koju su napisale žene koje su pomogle pri tisuću porođaja. Osim što ćete u njoj moći pročitati savjete primalja, naći ćete i detaljne podatke što možete očekivati u svojoj lokalnoj bolnici te kako se najbolje pripremiti za porođaj – poručuju iz komore (www.komora-primalja.hr).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije