Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zg zviždač

Prije 2 mjeseca proradila je zagrebačka antikorupcijska platforma, ima dosta prijava

Zagreb: Zbog prijetnje bombom evakuirana zgrada Gradskog poglavarstva
Matija Habljak/PIXSELL
19.12.2023.
u 17:39

Antikorupcijski projekt pokrenut je sredinom listopada, a među dosadašnjim pritužbama, kažu, trinaest ih je stiglo od zaposlenika gradske uprave, ustanova i trgovačkih društava. Slučaj se može pratiti u realnom vremenu, a opciju anonimnog komuniciranja koristilo je 70 posto podnositelja

”Ako imate saznanja da zaposlenici gradske uprave, ustanova i trgovačkih društava Grada Zagreba krše propise, pomozite nam da to spriječimo. Podnesite prijavu o nepravilnostima putem ove platforme”, piše u glavnom opisu na početnoj stranici ZG Zviždača. Projekt je prije dva mjeseca predstavljen na Radićevu trgu kao sredstvo borbe protiv korupcije te nesavjesna i nezakonita upravljanja i raspolaganja javnim dobrima, platforma se nalazi na adresi www.zvizdac.zagreb.hr, a pitali smo i kakvi su joj dosadašnji rezultati.

– Antikorupcijska platforma ZG Zviždač u potpunosti je funkcionalna i radi bez poteškoća. Počevši od 12. listopada do danas zaprimljeno je 59 prijava – odgovorili su nam u Gradu. Prijavljivati mogu zaposlenici, ali i drugi građani, koji su i dosad bili većina.

Podnijeli su 46 prijava, a preostalih 13 stiglo je od djelatnika gradske uprave i poduzeća. Oni koji podnose prijavu mogu anonimno komunicirati s njezinim rješavačem putem chata. Na to se odlučilo 70 posto korisnika, odnosno tako su predane 32 prijave.

POVEZANI ČLANCI:

A kako funkcionira platforma? Na stranici se odabere opcija “građani” ili “zaposlenici” te se putem poveznice otvara obrazac u koji se unose svi relevantni podaci i mogući privici prijavi kao što su dokumenti, fotografije i slično.

U gradskoj upravi ističu da su od lansiranja platforme poboljšali sadržaj pojedinih pitanja na koja prijavitelj treba odgovoriti. Dodali su, napominju, i nove grupe pitanja te izmijenili postavke vezano za ne/obveznost odgovora, a sve kako bi korištenje bilo što jednostavnije i intuitivnije.

Glavna prednost platforme je praćenje slučaja u realnom vremenu pa se ondje mogu unijeti i postojeće prijave predane na drugi način, i to s ciljem praćenja njihova tijeka. Ima li već riješenih slučajeva, nismo doznali, no u planu je proširenje ZG Zviždača na druge proračunske korisnike. Trenutačno prijavu na platformi mogu podnijeti zaposlenici Grada, Zagrebačkog holdinga, ZET-a i Velesajma

Komentara 2

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
16:55 20.12.2023.

A nepravilnosti u voznom redu tramvaja i autobusa? A netransparentno određivanje koje će se slike prikazivati na fontanama za sve svete? Ili zabrana postavljanja zastava Hoda za život? Ima posla za "antikorupcijsku platformu", no nisam baš siguran da će biti neovisna.

Avatar Senf na kobasi
Senf na kobasi
20:22 19.12.2023.

Jel netko prijavil nepravilnosti u odvoźnji smeća koje plaćamo?Jel bu neki popust ili povrat love?Jel se zna kaj?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije