Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u sigetu

Za one koji ne primaju nikakvu pomoć od Grada otvoren socijalni dućan

09.03.2015., Zagreb -  U prostorijama Crvenog kriza na adresi Siget 18a, otvara se prvi socijalni ducan u Zagrebu. U tijeku je punjenje ducana prehrambenim artiklima. Andrea Simunovic, voditelj projekta socijalnog ducana.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
Autori: Mateja Šobak, Sandra Golemac
10.03.2015.
u 15:00


U paketima su konzervirana tuna, šećer, ulje, brašno, tjestenina... a dijelit će se dva puta tjedno od 14 do 16 sati na adresi Siget 18a

Prvih deset socijalno ugroženih obitelji dobilo je danas svoje pakete hrane u prostoru Crvenog križa Grada Zagreba u Sigetu (zgrada Super Andrija).

Točno u podne otvorio se prvi socijalni dućan u Zagrebu koji će biti na usluzi svim građanima koji nisu uključeni ni u jedan oblik pomoći Grada. Riječ je o umirovljenicima, samcima, mladim obiteljima i ostalima koji su suočeni s velikim kreditima i ovrhama, mjesecima ne primaju plaću, imaju mirovine na granici pa ne dobivaju dodatak Grada ili nemaju pravo na pučku kuhinju.

Računalna baza

– Zadovoljstvo mi je otvoriti ovakav dućan, iako bi mi još veće zadovoljstvo predstavljalo da ga mogu zatvoriti. Kriza traje već dugo, ljudi su ostali bez radnih mjesta, plaće su premale ili neredovite, a mnogi imaju i kredite te nemaju, nažalost, ni za osnovne potrebe – rekla je dogradonačelnica Sandra Švaljek prilikom otvorenja dućana.

Konzervirana tuna, ulje, brašno, tjestenina, šećer i ostali proizvodi u dućanu će se dodijeliti prijavljenim osobama koje zadovoljavaju kriterije.

– Svatko će dobiti isti paket namirnica, samo će količina ovisiti o broju članova u obitelji. Korisnike ćemo pratiti putem računalne baze, kako ne bi došlo do iskorištavanja i prijevara, a izaći ćemo ususret svima kojima to bude potrebno – objasnila je Andrea Šimunović iz Crvenog križa Grada Zagreba, koji je pokrenuo ovaj projekt u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te Caritasom Zagrebačke nadbiskupije.

Sedam donatora

Trgovački lanci Billa, Dinova-Diona, Dukat, Jamnica, Konzum, Lidl i Prehrana trgovina sedam je prvih donatora koji su se javili za sudjelovanje u projektu, a organizatori se nadaju da na tome neće stati.

– Nije nam cilj da se proširimo. Što je manja potreba za ovim, to je bolje. No, ako bude trebalo, otvorit ćemo još takvih mjesta u gradu – rekao je Petar Penava, ravnatelj Crvenog križa Grada Zagreba.

U bazi podataka Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, naime, trenutačno ima gotovo 3000 potencijalnih korisnika, no brojka je u stvarnosti i veća. – Stvari ćemo mijenjati u hodu jer još ne možemo pretpostaviti koliko će se građana uopće javiti – istaknula je Šimunović.

>> U Novom Zagrebu do siječnja 2015. prvi socijalni dućan

Komentara 10

PR
prof.
21:54 10.03.2015.

Samo se nadam da ce te vi koji ste ovakav cin komentirali u negativnom smislu pokazati svoju velicinu te u ovim ducanima dati svoje donacije..lako je ostaviti komentari...ali nekome pomoci?

DI
Diners
20:38 10.03.2015.

Dajte nam posla ,a ne milostinju!

OK
okus
18:22 10.03.2015.

Evo prilike da se Pantovcak uredi za slijedecu lokaciju istog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije