Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEGE IZAZOV

Prijatelji životinja pozivaju na 'putovanje u svijet hrane bez okrutnosti', donosimo i ukusne recepte

Foto: Prijatelji životinja
1/5
23.01.2024.
u 14:00

Za proizvodnju biljnog mesa potrebno je znatno manje resursa u usporedbi s tradicionalnim mesom, a to pomaže u borbi protiv krčenja šuma, očuvanju vode i smanjenju emisije stakleničkih plinova

Kobasice, salame, ćevapčići, hrenovke, paštete, burgeri, odresci, medaljoni, mljeveno meso - sve to, ali u biljnoj verziji može se naći u trgovinama i restoranima. Baš zato, Prijatelji životinja pozivaju sve da tijekom Veganuaryja probaju biljno meso i uživaju u poznatom okusu i teksturi uz poštedu životinja i s pozitivnim utjecajem na svoje zdravlje i planet.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti i na Vege izazov, besplatnu hrvatsku inačicu Veganuaryja, kako bi, između ostalog, dobivali zanimljive informacije o zaštiti okoliša, životinja i zdravlja, preporuke filmova i knjiga te upute kako spremiti ukusna biljna jela poput pašticade sa sejtanom, bolonjeza od sojinih ljuspica ili patlidžana punjenih biljnim mesom. Osim toga, za tri osobe koje se prijave na Vege Izazov do kraja siječnja spremni su i poklon paketi koji uključuju razne veganske proizvode, kao i biljno meso te knjigu "Ta ravnopravna stvorenja – 100 odgovora na 100 pitanja o pravima životinja".

Pašticada sa sejtanom

Sastojci: za marinadu za sejtan – 3 – 4 žlice umaka od soje, 2 – 3 žlice maslinovog ulja, 4 češnja češnjaka narezanog na manje komadiće, 2 žlice octa, ružmarin, papar, klinčići, par listova lovora; oko 400 – 500 g sejtana, 100 g dimljenog tofua, 1 veći luk, 2 – 3 mrkve, 1 korijen peršina, komadić korijena celera, 5 – 6 suhih šljiva, komadić kisele jabuke, origano, papar, 0,5 – 1 dl crnog vina, oko 1 dl pirea od rajčice, nasjeckano lišće peršina; ulje

Priprema: 
Pomiješati sastojke za marinadu i preliti preko sejtana narezanog na ploške debljine oko pola cm. Ostaviti da se marinira što dulje, najbolje preko noći, u hermetičkoj posudi koju možete preokretati kako bi se sve ravnomjerno mariniralo. Na malo maslinova ulja zagrijati sitno nasjeckan luk, dodati nasjeckani dimljeni tofu, nasjeckane ili naribane mrkvu, korijen peršina i celer te pirjati nekoliko minuta, po potrebi podlijevajući vodom. Dodati šljive, marinadu (iz nje prethodno odstraniti samo klinčiće), nasjeckanu jabuku i začine, dodati još vode i pustiti da vrije oko pola sata. Za to vrijeme ocijediti sejtan, uvaljati ga u brašno i prepržiti s obje strane na malo vrućeg ulja te staviti da se ocijedi na papiru. Nakon oko pola sata kuhanja, ubaciti umak u blender (prethodno izvaditi lovorovo lišće!) i dobro ga izmiksati te dodati toliko vode da se dobije srednja gustoća. Prema potrebi, dotjerati okus dodavanjem još koje suhe šljive ili malo octa i začina. Vratiti u lonac, dodati vino i pire od rajčice, složiti u umak ploške sejtana i pustiti da se sve zajedno kuha još oko 15 minuta. Na kraju posuti nasjeckanim peršinom. Poslužiti uz tjesteninu, njoke ili knedle od kruha.

 

Biljno meso, naime, potpuno je biljnog podrijetla, a više ili manje – ima okus i teksturu životinjskog mesa pa se zbog toga tako i priprema. Za proizvodnju biljnog mesa potrebno je znatno manje resursa u usporedbi s tradicionalnim mesom, a to pomaže u borbi protiv krčenja šuma, očuvanju vode i smanjenju emisije stakleničkih plinova.

Punjeni patlidžani

Sastojci: 4 srednja patlidžana, 1 manji crveni luk, sok 1 limuna, pola paketa biljnog mljevenog mesa od 250 grama, maslinovo ulje, sol, papar, ružmarin, muškatni oraščić, dimljeni tofu

Priprema: Patlidžane prepoloviti po dužini. Izdubiti ih u lađice, posoliti i zaliti sokom od limuna. Neka odstoje kratko. Prepržiti lađice s obje strane u dubljoj tavi. Izdubljeni patlidžan izrezati na kockice, posoliti, nakapati limunovim sokom i pustiti neka malo odstoji. Ispeći biljno mljeveno meso prema uputama s pakiranja i pomiješati s kockicama patlidžana. Izdubljene lađice patlidžana napuniti nadjevom. Odozgo naribati tofu ili biljni sir prema želji pa zapeći kratko u pećnici. Poslužiti uz pire od krumpira.
 

Brojna istraživanja pokazala su da je, kada se koristi umjesto prerađenog životinjskog mesa, biljno meso definitivno zdravija opcija. Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), koja je dio Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), objavila je prije osam godina da su prerađevine crvenog mesa, kao što su hrenovke, salame i šunka, a i crveno meso, kancerogeni i da mogu uzrokovati rak, osobito rak debeloga crijeva. Biljni burgeri zbog svojega sastava u mnogočemu su zdraviji od onih koji su od životinjskoga mesa – sadrže kvalitetne bjelančevine, puni su minerala i vitamina, a ne sadrže zasićene masne kiseline, kolesterol, genetski modificirane sastojke i nitrate te su manje kalorični.

VEZANI ČLANCI:

– Odabirom biljnih namirnica poput biljnog mesa svi činimo izvrstan korak prema poboljšanju vlastitoga zdravlja, zelenijem planetu i suosjećajnijem svijetu. Pozivamo sve da već ovoga siječnja postanu dio rastuće zajednice koja donosi revoluciju hrane. Prepustimo se toj revoluciji i učinimo ovaj Veganuary nezaboravnim putovanjem u svijet ukusne hrane bez okrutnosti – zaključuju iz Prijatelja životinja.

VIDEO: Zagrebački studenti organizirali veliku borbu grudama: Bilo nas je na stotine!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije