Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlični rezultati turizma

Prihodi od Adventa – 12,4 mil. eura, 2014. rekordna godina za Zagreb

12.08.2014., Zagreb - Grad Zagreb postao je nezaobilazno turisticko mjesto te ga svake godine posjecuje sve vise i vise turista pa se tako ovih dana u centru grada sve manje cuje hrvatski jezik, a sve vise strani jezici.   Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
16.01.2015.
u 11:15

U 2014. u gradu je prenoćilo više od milijun i pol ljudi, što je rekord otkad se bilježe rezultati, a u 2015. nadaju se da će biti i više

Protekla godina nije mogla biti uspješnija za turizam glavnoga grada.

Ta grana, čini se, malo pomalo preuzima primat u zagrebačkom gospodarstvu, a svjedoče tome podaci koje je Turistička zajednica grada Zagreba prikupila i jučer predstavila javnosti.

U prosincu najviše Talijana

Zabilježili su 910.988 dolazaka i 1,574.153 noćenja, čime je ostvaren porast od 13 posto u odnosu na lani. Rekordan je to broj otkako se bilježe podaci, a najviše mu je pridonio kolovoz, u kojem je već premašena brojka od milijun noćenja, koja je 2013. dosegnuta tek sredinom rujna. Tada je ostvareno 200.000 noćenja, što je prvi put da se to dogodilo u ljetnom mjesecu.

No, brojkama je pridonio i program Adventa u Zagrebu, koji je u prosincu posjetilo 56.142 ljudi, a ostvarili su 101.473 noćenja. U odnosu na prosinac 2013. porast je to od 21 posto. U TZ-u Zagreba nisu mogli konkretno i točno reći koliko su zaradili na samom adventu jer takvih podataka – nema.

– Možemo tek, prema istraživanjima o potrošnji turista u Zagrebu TOMAS Instituta za turizam iz 2012. godine, po kojemu su hotelski gosti dnevno trošili 123 eura, aproksimativno izračunati koliko su oni potrošili na adventu – rekla je direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld. Prema tom podatku, a s obzirom na to da ih je u prosincu prenoćilo točno 101.473, ispada da su ostvarili prihoda oko 12,4 milijuna eura. No, kako u Zagrebu gosti dolaze i na jedan dan ili, ako noće, za to biraju i druge objekte, primjerice hostele i privatni smještaj, može se zaključiti da je potrošnja i veća – kažu iz TZGZ-a.

Najviše je u prosincu bilo Talijana, potom susjeda iz Bosne i Hercegovine te Nijemaca, dok je na godišnjoj razini u dolascima najviše stanovnika Južne Koreje, a najviše noće Nijemci. Zagreb je također uspješan u kongresnom turizmu pa se tako 50 posto svih skupova u Hrvatskoj održalo u glavnom gradu.

Međunarodni sajmovi

Kako bi privukli još više turista u 2015. i potakli ih da se zadrže dulje od prosječna dva dana, gostima iz svih dijelova svijeta predstavit će se, kao i dosad, i na međunarodnim sajmovima, a sljedeći je u New Yorku. Potvrda dobrih rezultata je i nominacija Zagreba za izbor najbolje europske destinacije 2015. u konkurenciji dvadeset gradova (Amsterdam, Beč, Berlin, Barcelona, Bergen, Budimpešta, Cannes, Glasgow, Cipar, London, Madeira, Madrid, Milano, Porto, Pariz, Prag, Rim, Stockholm, Ženeva). Nominirao ga je portal European Best Destinations, a glasovanje je otvoreno od 20. siječnja do 10. veljače na njihovoj stranici. Odabrani su na osnovi podataka Eurostata te prema ocjeni stručnog suda.

Komentara 2

SU
SUBARU
11:22 16.01.2015.

Sav prihod dati Kikašu na čuvanje.

SA
samoborka
00:33 17.01.2015.

Lijepo. Drago mi je. Zagreb je prekrasan grad. Jedino ga nagrdjuju ofucane fasade i grafiti, ali kad se to dovede u red Zagreb ce zasigurno biti jedan od prva tri najljepsa srednjoeuropska grada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije