Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zlatko šešelj

Preminuo profesor i osnivač ugledne zagrebačke gimnazije, kći objavila dirljivu poruku

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/7
25.11.2023.
u 11:26

Profesor Šešelj svojim je radom zadužio hrvatsko školstvo. Od njega se opraštaju kolege i obitelj, a tužnu vijest potvrdila je njegova kći jutros.

Preminuo je profesor Zlatko Šešelj (71) osnivač Privatne klasične gimnazije,  hrvatski klasični filolog i prevoditelj, ravnatelj nekadašnjeg Obrazovnog centra za jezike i zagrebačke javne Klasične gimnazije, saborski zastupnik (2000.-2003.) te osnivač privatne Klasične osnovne škole.

Profesor kojega pamte generacije đaka kojima je predavao grčki i latinski preminuo je noćas, a od njega se dirljivom porukom oprostila kći Lana Šešelj Lučić:

"Kažu znanstvenici da se prije odlaska sanjaju najljepša sjećanja, da se ponovo proživljavaju sretni trenuci i da se odlazi s osmjehom na srcu. U životu našeg tate takvih je trenutaka, hvala bogu, bilo u izobilju. Njegova vjera u ljude, njegova ljubav prema životu i vječni optimizam ovaj su svijet činili boljim mjestom, a kreativnost, intelekt i sposobnost da u ljudima budi strast za znanjem i osvajanjem svijeta, prvenstveno dobrotom, unio je dio njega u svaku osobu koja ga je poznavala.

POVEZANI ČLANCI:

Ako moram birati samo trenutak koji mu je um poklonio pred put, to je ovaj. Toplo ljeto, Radovljica, mama s tetom Katjom na kavi, gospodin Majer s fotoaparatom, a  Maja i ja s najboljim tatom na svijetu u bazenu. Bezbrižni i puni života, svi redom.
Noćas je tata prešao rijeku Stiks i tiho i nenametljivo otplovio  u vječnost. Tata, Marko te moli da pozdraviš Herakla, ako ga sretneš, a Maja i ja te molimo da pozdraviš mamu. Volimo te beskrajno" napisala je na Facebooku.

Profesor Šešelj svojim je radom zadužio hrvatsko školstvo te u mnogočemu bio pionir. Zlatko Šešelj hrvatski klasični filolog i prevoditelj rođen je u Zagrebu 14. listopada 1952. Bio je profesor klasičnih jezika na osnovnim i srednjim školama, ravnatelj Obrazovnoga centra za jezike i Klasične gimnazije u Zagrebu. Godine 1996. osnovao je Privatnu klasičnu gimnaziju u kojoj je radio kao profesor i ravnatelj.

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu predavao je metodiku nastave klasičnih jezika. Jedan je od osnivača, a potom i glavni urednik časopisa Latina et Graeca (od 1973), te jedan od pokretača i glavni i odgovorni urednik biblioteke časopisa Latina et Graeca (od 1979), specijalizirane za dvojezična izdanja antičkih tekstova. Autor je mnogih stručnih i znanstvenih radova s područja klasične filologije, udžbenika i prijevoda s latinskoga (B. A. Krčelić, Carmina Burana, B. de Spinoza, i dr.).

Komentara 3

MA
Makbe
11:55 25.11.2023.

Čovjek prepun znanja, mudrosti, inicijativa, dobrote.... svega pozitivnog. Neka počiva u miru Božjem ! Obitelji iskrena sućut.

FR
franjo
14:16 25.11.2023.

Sve ok ali ružno prezime!

DU
Deleted user
14:02 25.11.2023.

Kaže uvodno da je prof. Šešelj zadužio naše školstvo .... nažalost, prof. Šešelj zadužio je samo đake koji su imali sreću da im on bude učitelj, i one stvarne učitelje koji su imali čast da rade s njim ... hrvatsko "školstvo" potopilo bi ga u čaši vode da je moglo ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije