Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UHIĆEN VLASNIK GARAŽE

Pregled drame na Ferenščici: 'Uzela sam curice i izašli smo van, susjedi su pomagali'

Zagreb: Policija na Fereščcici ogradila šire područje gdje je danas bio požar
Slaven Branislav Babic/PIXSELL
12.03.2023.
u 20:27

Cijeli Zagreb danas je brujio o požaru na Ferenščici koji je izbio u dvorištu obiteljske kuće. Tijekom popodneva špekuliralo se je li u garaži, osim boja i lakova, bio i eksploziv, a da je to istina na kraju su potvrdili i vatrogasci te policija iz koje su objavili i kako je priveden jedan muškarac, 58-godišnji vlasnik garaže

Je li riječ o eksploziji i što se to zapravo nalazilo u garaži na Ferenščici? Pitanje je koje je obuzelo misli mnogih Zagrepčana ovog nedjeljnog poslijepodneva kada se pročulo da gori u tom kvartu. Pričali smo s mještanima, vlasnicima kuće u čijem je dvorištu došlo do incidenta, a detalje smo doznali i od vatrogasaca te policije na terenu u ulici koja nosi ime Ferenščica II.

Crni dim i smrad zapaljenih guma

Negdje iza podneva počele su stizati prve informacije kako se u nedjelju oko 12 sati u zagrebačkoj Ferenščici zapalila garaža uz manju zgradu. Iz JVP Zagreb potvrdili su nam da se radilo o "požaru garaže u razbuktaloj fazi uz kuću trokatnicu". U trenutku kada je izbila buktinja, u kući u čijem je dvorištu gorjelo nalazila se žena i troje djece. Uspjeli su izići na vrijeme te pozvati vatrogasce tako da na sreću nije bilo ozlijeđenih.

Požar je lokaliziran i ugašen nakon manje od sat vremena, a u gašenju je sudjelovalo 13 vatrogasaca s četiri vozila. Daljnjom istragom ustanovljeno je da se u garaži nalazi mnoštvo boja i lakova, a sumnjalo se i na eksplozive. Po dojavi smo i sami pohrlili na teren.

Policija je postavila zaštitnu traku metrima oko zgrade s obje strane s koje joj se moglo prići pa je tako ograđeno i pola dječjeg igrališta u neposrednoj blizini. Po dolasku u Ferenščicu odmah smo osjetili smrad paljevine pa smo pitali susjede što se to dogodilo u njihovom kvartu. Ispričali su nam kako su čuli zvuk sličan nekakvoj manjoj eksploziji, ali ono što ih je posebno iznenadilo bio je upravo nesnosan smrad i gusti crni dim. 

- Čuli smo vatrogasce pa smo iz dvorišta izletili i pogledali, jako visoki veliki crni dim smo vidjeli - ispričao je Ivan Hlupić, dodajući kako ga situacija nije uplašila. 

Drugi su nam pak susjedi ispričali kako ih je smrad podsjetio na paljenje guma pa su odmah pohrlili na ulicu da vide što se zbiva. Buktinja se rasplamsala i nikome u blizini u tom trenutku nije bilo svejedno. Čule su se i sirene vatrogasnih kola koja su protutnjila kroz kvart. A da je požar povezan s gumama, rekli su nam i vlasnici kuće iz čijeg je dvorišta krenuo požar. Susjedi koji poznaju vlasnike kazali su nam kako vjeruju da je, zbog smrada, riječ o gumama. Vlasnici su zbog očevida sate proveli na ulici pa smo imali priliku i s njima porazgovarati.

Vatrogasci pronašli metke i eksplozive

- Bila sam doma, čula sam mamu i strinu da viču. Izašla sam i vidjela da gori. Uzela sam curice prijateljice koje su bile u kući i izašli smo van. Nismo dobili nikakve informacije, izgleda da je kratki spoj. Susjedi pomažu, dali su mi jaknu i vestu jer stojim ovdje od 12.30, a djevojčice su kod susjeda i prijatelja - objasnila je žena koja je bila u kući u vrijeme požara.

Navodno je, rekli su nam vlasnici, sve krenulo od struje odnosno, dogodio se kratki spoj, a posebno su strahovali jer su znali da se unutra nalaze boje, lakovi i kompresori. Osim policije i vatrogasaca na teren su došli i priotehničari, a neslužbeno smo tada doznali da su se u garaži osim navedenog nalazil i meci i eksplozivi, odnosno, mine i bombe.

Naposljetku s ispostavilo kako su vatrogasci od vlasnika saznali da u garaži ima eksploziva, te su hlađenje vršili sa sigurne udaljenosti,  a otvarali su i dio krova na kući koji je bio zahvaćen plamnom iz garaže. Kako je u priopćenju navela Hina, vlasnik nije znao o kakvom se eksplozivu radi, ali je navodno bilo riječi o napravama vojnog porijekla zaostalima od rata. 

Vatrogasci su završili intervenciju negdje oko 16 sati, nakon konzultacija s pirotehničarima, kako su izvijestili na svom Facebooku. 

- Sigurni smo da će policija i DORH pokreniti odgovarajuće kaznene postukle a i mi smo dodatno prijavili neodgovornog vlasnika. Podsjećamo građane da akcija ''Manje oružja – manje tragedija'', koju Ministarstvo unutarnjih poslova provodi traje te da građani i dalje mogu predati zabranjeno oružje ili oružje koje posjeduju bez dozvole - napisali su. 

A cijela priča dobila je epilog s uhićenjem jer su iz zagrebačke policije potvrdili kako je priveden jedan muškarac, 58-godišnji vlasnik garaže koji je potvrdio da su se ondje nalazila eksplozivna sredstva. 

- Obavljenim očevidom na mjestu događaja je utvrđeno kako je požar izbio najvjerojatnije zbog kvara na električnim instalacijama. Pronađene su tri ručne bombe koje su izuzeli pirotehničari. Materijalna šteta iznosi oko deset tisuća eura - kažu iz policije.

Ključne riječi

Komentara 1

TM
trade_mark
14:22 13.03.2023.

to je za zatvorsku kaznu! koliko godina je prošlo otkako su ljudi mogli bez sankcija vratiti prikupljeno oružje od domovinskog rata? i čemu je ovaj heroj čuvao u garaži bombe? sramota, tipična neodgovornost i ignoriranje zakona. za zatvor!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije