Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promocija baštine

Popisali sve gradske spomenike i postavili ih na kartu Zagreba

kralj tomislav spomenik
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/3
02.07.2014.
u 09:45

U sklopu projekta SAP (Snimanja, arhiviranja, mapiranja) su i informacije o spomenicima te povijesne činjenice i crtice o autorima

Kako bi omogućili građanima i njihovim posjetiteljima da se upoznaju sa skulpturama Zagreba, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) izdala je kartu na kojoj su mapirali sve značajne spomenike u gradu.

– Kartu smo pripremali dvije godine, trebalo ih je sve snimiti, proći pokraj njih... Ideja je da spomenici dobiju identitet, da se prepoznaju osobe ili motivi koje predstavljaju, jednako kao i da se kaže više o autorima koji su ih osmislili – kaže Sanja Bachrach Krištofić, jedna od suradnica na projektu SAP, Akciji mapiranja spomenika, te dodaje da većina ljudi nema osnovno predznanje jer u blizini velikog broja spomenika ne postoji ploča s važnim informacijama. Osim nje, na projektu su surađivali i Mario Krištofić, Tessa Bachrach Krištofić, Rosana Ratkovčić, Darija Alujević i Mario Beusan.

Kartu će predstaviti danas u podne u Tehničkom muzeju, jednako kao i edukativnu knjižicu namijenjenu najmlađima. Tako će osnovnoškolska djeca učiti o kulturnom i povijesnom gradskom naslijeđu s pomoću raznih elemenata igre i pitalica. Sve podatke skupili su i objavili na blogu (www.sapzagrebulupuh.wordpress.com), koji će mijenjati s obzirom na to da neprestano niču novi spomenici.

Na karti su izostavljene točke do kojih nije moguć pristup javnosti, poput parka Ureda predsjednika ili spomenika unutar zatvorenih tvorničkih, vrtićkih i sličnih cjelina, a moći će se nabaviti u turističkim uredima i u ULUPUH-u.

>>Pogled u intimu genijalnog Nicka Cavea na Motovun film festivalu

 

Ključne riječi

Komentara 1

SO
Somelier
11:42 02.07.2014.

Koliko ih je od Tuđmana i Gojka Šuška jer oni su vam dali ovu državu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije