Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTICANJE NA NASILJE I MRŽNJU

Popili po desetak piva, spustili se na Trg pa vrijeđali sudionike Zagreb Pridea i policajce

Zagreb: Okupljanje sudionika 22. Povorke ponosa na Rooseveltovom trgu
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/2
14.06.2023.
u 08:04

Popili su svaki, skoro po desetak piva, a jedan je pio i žestice

Ako piješ ne vozi. Ali ni ne hodaj po gradu i ne vrijeđaj  sudionike Zagreb Pridea i policajce. Naučili su to na teži način R.G. (53) i S.Š. (41), koji se sumnjiče za javno poticanje na nasilje i mržnju. Njih su se dvojica u subotu cijeli dan družili i pili. Popili su svaki,  skoro po  desetak piva, a jedan je pio i žestice. U nekom trenutku su se s Dolca spuštali prema Trgu, gdje se 10. lipnja  oko 19 sati održavao Zagreb Pride. Za čije održavanje, alkoholom natopljeni dvojac, kako će se kasnije braniti i tvrditi, nije znao.

VEZANI ČLANCI:

Vidjevši skupine ljudi koji su marširali Zagrebom za prava LGTB zajednice, R.G. i S.Š. su počeli vikati, psovati i vrijeđati pripadnike  LGTB zajednice. Tužiteljstvo navodi da su bili "odjeveni u majice s određenim natpisom te su  tijekom javnog okupljanja Zagreb Pride 2023. vikali diskriminirajuće i pogrdne riječi pogodne za poticanje zazora i mržnje prema osobama drugog spolnog opredjeljenja". Takvo ponašanje privuklo je i pažnju policajaca koji u osiguravali Zagreb Pride, pa su policajci prišli R.G. i S.Š. te su ih zatražili da se smire. I da prestanu vrijeđati pripadnike LGTB zajednice.

No umjesto da prestanu s vrijeđanjem, dvojac je nastavio, no ovaj su put vrijeđali i psovali policajce. Pa su zbog svega  toga privedeni na policiju,  a kasnije i pred suca istrage Županijskog suda u Zagrebu. R.G. nije pritvoren, jer je sudac istrage prijedlog  da mu se odredi istražni zatvor odbio. No S.Š. nije bio te sreće te je završio iza rešetaka zbog opasnosti od ponavljanja djela. Neslužbeno se doznaje da S.Š. od ranije ima prijave za nasilje, dok je dosje R.G. čist. Tužiteljstvo je nezadovoljno ovakvom odlukom suca istrage pa je najavilo žalbu.

Video: U Karlovcu održan prvi Pride

Komentara 15

Avatar Jopa
Jopa
09:00 14.06.2023.

A nema sankcija za one koji vrijeđaju molitelje i koji pri tome gaze hrvatski dres?

Avatar Idler
Idler
09:12 14.06.2023.

Tužno i ružno al bi rad čul zakaj ne pišete i o nekim dugim "izgrednicimi" il je bitno pisat sam o " neistomušlenicimi" ?

EJ
ejStef
10:05 14.06.2023.

Dvostruka mjerila. Opet... Nitko nije priveden od onih koji su vikali i vrijeđali molitelje, koliko god niti jedni niti drugi nisu moji favoriti. Da je malo više jednakog postupanja prema svima, ne bi bilo toliko polemika... Isto je kada se dotakne i drugih ideologija i religija (partizani, zeleni, konzervativci, prograsivci...), nigdje nema jednakosti prema ekstremima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije