Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proslava Nove godine

Ponajbolji kineski akrobati vratolomijama oduševili Zagrepčane

Kineska nova godina
Foto: Grgur Žućko/PIXSELL
1/15
08.02.2015.
u 13:30

Josipović, Leko, Švaljek i Mesić lavovima su crtali oči da raznose sreću i optimizam u teškoj godini drvene ovce

Zagrepčani su sinoć u Lisinskom uživali u besplatnoj predstavi jedne od ponajboljih Kineskih akrobatskih skupina Dalian i na taj način proslavili Kinesku novu godinu koja će započeti u četvrtak 19. veljače.

Ranijiu proslavu svog nadolazećeg praznika organiziralo je Veleposlanstvo Narodne Republike Kine, a u njoj su uživali i predsjednik Ivo Josipović predsjednik Sabora Josip Leko, zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek, bivši predsjednik Stipe Mesić, ministar Predrag Matić i ministrica Anka Mrak Taritaš i brojni drugi. 

Kineska Nova godina ili Blagdan proljeća, najvažniji je i najsvečaniji blagdan u Kini, a simbolizira početak Nove godine po kineskom lunarnom kalendaru i dolazak proljeća. Budući da je nadolazeća godina, godina drvene ovce, koja po Kineskoj tradiciji i nije dobra godina, na početku predstave visoki dužnosnici nacrtali su oči na lutkama lavova i time im dali život da po istoj tradiciji mogu širiti ljubav, optimizam i sreću. Inače, poslijednja godina drvene ovce bila je davne 1955.godine. 

Kineska veleposlanica Deng Ying koja je dužnost preuzela prije godinu dana pohvalila je suradnju dviju zemalja na političkom, gospodarskom i turističkom nivou.

- Prošle godine Hrvatsku je posjetilo preko 53 tisuće turista iz Kine, a mi smo podijelili 28 stipendija studentima iz Hrvatske koji studiraju u Kini. Hrvatskoj u našoj novoj godini želimo blagostanje, sreću i razvoj - istaknula je  Deng Ying. Dodala je kako su organizirali akrobatsku predstavu kako bi građanima u Hrvatskoj na taj način približili duh i elemente Kine

Akrobatska trupa Dalian iz Kine, osnovana je 1951. godine u gradu Dalianu koja je nastupala u više od 60 zemalja i regija diljem svijeta, osvojivši preko 200 domaćih i međunarodnih nagrada. Njihov voditelj kazao je da su u HRvatskoj bili 1978. godine s tadašnjim političkim vodstvom i da im je drago što su ponovno u 'toj lijepoj zemlji'. 

Veleposlanica Kine: Hrvatska visoko cijeni razvoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije