Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
građani iznenađeni

Pogodite zašto su gradski potoci pozelenjeli preko noći

potok Srednjaci
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/4
18.03.2016.
u 08:00

Mnogi su jučer ujutro, vidjevši potok u svom kvartu čudne boje, pomislili da je voda zatrovana kemikalijama. Iako nitko nije "preuzeo odgovornost" za ovaj neobičan čin, mnogi tvrde da su potoci zazelenjeli zbog obilježavanja irskog zaštitnika svetog Patrika

Obilježio se u pivnicama diljem grada, ali prvi put i u zagrebačkim – potocima. Blagdan svetog Patrika poseban je dan u Irskoj, dan na koji se prekida korizma, a obitelji, nakon odlaska u crkvu, sveca slave plesom i, naravno, dobrim pivom.

Festival u Dublinu, koji se priprema u čast sv. Patriku, godišnje posjeti više od milijun ljudi iz cijeloga svijeta, a vlasti u Chicagu, gdje je velika populacija Iraca, financiraju bojenje rijeke u zeleno.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Upravo tom idejom vodili su se jučer i Zagrepčani, koji su potoke od Črnomerca, Remize i Srednjaka do Kraljičina zdenca ispod Sljemena također obojili u irsku, zelenu boju. Kako se to dogodilo u noćnim satima Zagrepčani su se probudili komentirajući kako je “netko” baš u njihovu kvartu “u potok ulio otrovnu kemikaliju”. Stavljali su i fotografije na Facebook stranicu Zakaj volim Zagreb, ali i slali na adrese raznih redakcija. Tek kad su shvatili da nije riječ samo o jednom potoku u gradu, odahnuli su, no misao o potencijalnoj štetnosti vode za životinje u njoj nisu odagnali.

– Tko zna o čemu je riječ, uginut će ribe, ne može boja biti zdrava, kako god se okrene – samo je jedan od komentara zabrinutih Zagrepčana, koje su sugrađani pokušali razuvjeriti. I te kako, argumentirali su, postoje boje za vodu koje nisu štetne.

– Ekološke boje, baš poput one koju stavljaju u rijeku u Chicagu. Nije štetna za tamošnje pa neće biti štetna ni za zagrebačke ribe – komentirali su oni kojima se novo ruho gradskih potoka baš dopalo.

Tko je osmislio bojenje vode u zeleno te zašto se na to odlučio, nije poznato, međutim efekt iznenađenja među Zagrepčanima, ako je to uz slavlje svetog Patrika bila namjera, i više je nego postignut.

Komentara 15

DA
danijelrukavina4
08:46 18.03.2016.

Gluposti

BH
biserka halas
09:33 18.03.2016.

Svasta ce da izmislite slavite Irske praznike bojite potoke .Bolje da ste uzeli metle I lopate I poceli radit kakav sveti patrik ,Uzimate sve tude navike I jezik engleski A niko ada se sjeti da pocisti te potoke I daa govore Hrvacki jezik gde vam ide drzava

SO
srecko.orsulic123
08:23 18.03.2016.

Ma to su gluposti !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije