Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Escape Room

Platite da vas zaključaju, pa se mučite da biste pobjegli – da, i to je postalo hit

08.07.2015., Zagreb - Fransiza Roomescape ima novu sobu za igru na temu zombija koju vodi Renata Matosin.  Photo: Nina Djurdjevic/PIXSELL
Foto: Nina Djurdjevic/PIXSELL
1/11
02.07.2016.
u 14:06

Igrače dočekuje voditelj i objašnjava pravila koja zvuče jednostavno – uđete u sobu, vrata se zatvaraju, a vi morate naći tragove i riješiti misiju kako bi se ona otvorila

Platite da vas zaključaju u sobu i onda tražite način kako izići. Iako na prvu kod većine izaziva skepsu, ovo je opis jedne od najpopularnijih svjetskih igara koja je osvojila i Zagrepčane. Mnogi, naime, pohode popularni Escape Room, pa se u hrvatskoj metropoli trenutačno može tražiti izlaz iz deset soba u vlasništvu četiri tvrtke, po čemu je Zagreb u samom europskom vrhu. Odlučili smo stoga i sami otkriti je li bježanje iz zaključane sobe uistinu toliko zabavno.

Koja je šifra?

Igrače dočekuje voditelj i objašnjava pravila koja zvuče jednostavno – uđete u sobu, vrata se zatvaraju, a vi morate naći tragove i riješiti misiju kako bi se ona otvorila. I to u sat vremena. Ipak, igra samo zvuči jednostavno jer onoga trena kad se vrata zatvore zaredaju pitanja – tko, što, gdje, kada, zašto, kako? Sve može biti trag, a i ne mora. Koji će ključ otključati koju bravu, koja je šifra za koji lokot? To su samo neka od pitanja koja muče igrače, a čini se da vrijeme teče puno brže nego što bi trebalo, posebice kada mozak zablokira. Posebne vještine i znanja nisu nužni, ali zato treba biti spreman na puno mozganja i timski rad. Ako se i zapne, može se tražiti pomoć voditelja. Za igru su potrebna od dva do pet igrača koji rješavaju tematske misije.

Tako se na Krvavom mostu 3 prigodno smjestila soba Enigmariuma inspirirana pričom o gričkoj vještici. Riječ je o “zagrebačkoj” sobi u kojoj se igrač sreće s mnoštvom detalja iz prošlosti grada.

– Ljudi pamte čak 90 posto onoga što dožive i zato smo im odlučili približiti zagrebačku povijest na malo drugačiji način – govori Sonja Kuzmanić, vlasnica Escape Rooma u kojemu je zadatak spasiti od lomače Baricu Cindek, koja je inspirirala glavni lik romana Grička vještica. Djelima Marije Jurić Zagorke bili su inspirirani i braća Lovro i Luka Gašparac, koji su upravo otvorili Exit Games u Petrinjskoj 7, gdje se, osim iz sobe zagrebačke grofice, bježi iz radionice Nikole Tesle.

Prvi Escape Room u gradu, Zagreb by Fox in a box, koji je nedavno proslavio drugi rođendan, smjestio se u Ulici kneza Mislava 14 i 15 te ima tri sobe u kojima igrači moraju spasiti svijet od nuklearne eksplozije ili zombi apokalipse, odnosno opljačkati banku. Escape Room Arena na Velesajmu, pak, ima četiri sobe, pa se ondje može bježati iz horor laboratorija, detektivskog ili špijunskog ureda, ali i kuće mladog bogataša. Do kraja godine planiraju otvoriti još tri sobe, čime će postati najveći Escape Room centar u Europi.

Bez obzira na temu, igrači su uvijek oduševljeni, pa se često vraćaju. Čak i ako ne uspiju izaći iz sobe, bit je – zabava.

“Ispit” za posao

– Neki odigraju i više soba u danu, neki organiziraju međusobna natjecanja, a ima i dosta team buildinga te rođendana, čak i dječjih. Jedna je tvrtka kod nas čak testirala kandidate na razgovoru za posao. Također, imali smo i jednu prosidbu pa je djevojka, umjesto ključa, za izlazak pronašla prsten – govori Ivana Marović, voditeljica u Escape Room Areni.

>> Iz Escape rooma izlazi se uz pomoć vlastitog – uma

Komentara 1

Avatar ludiplavi24
ludiplavi24
14:43 02.07.2016.

Patologija je unosan biznis pa pogledajmo samo ratove, Ameri su to shvatili prije 200 godina, jedini im je sad problem što je ponestalo neprijatelja,neke su porobili a neke poubijali. Tako i ovo dokon um nezna šta će poludi totalno dosađujući se sam sa sobom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije