Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O smeću

Plaćate odvoz zraka? Zovite Čistoću radi manjih kanti

otpad kanta
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
19.02.2016.
u 15:44

Bandić je najavio da bi Jakuševac, koji se treba zatvoriti 2018., mogao raditi do 2028.

Gradski se zastupnici, prema vlastitim tvrdnjama, trude razdvajati otpad i odlagati ga u posebne kontejnere, ali uglavnom nisu zadovoljni organizacijom zelenih otoka i reciklažnih dvorišta po gradu. Smatraju da bi više kanti i kontejnera, ali i podizanje ekološke svijesti, potaknulo građane na razdvajanje otpada.

Gradonačelnik Milan Bandić jučer je pak na sjednici Gradske skupštine najavio mogućnost da se odlagalište Jakuševac, na kojemu se zbrinjava miješani komunalni otpad i za koje GUP predviđa zatvaranje 2018. godine, drži u upotrebi do 2024. ili 2028. godine.

Nabavljaju još

Planirana spalionica, činjenica je, ne može biti gotova u godinu dana, a očito gradonačelnik predviđa da će trebati i dulje za izgradnju sustava za održivo gospodarenje otpadom, što će morati dogovoriti sa Zagrebačkom i Sisačko-moslavačkom županijom. Uz to, pitanje je ima li zagrebački plan zbrinjavanja otpada, koji podrazumijeva spalionicu, podršku resornoga ministra Slavena Dobrovića, koji se prije godinu i pol, kao član Udruge za zaštitu okoliša, sukobio s Bandićem zbog planirane spalionice u Resniku.

I HDZ-ovi zastupnici, koji su jučer branili gradonačelnika, drže da se prikupljanje otpada može bolje organizirati. Na najčešću kritiku građana koji žive u kućama, da plaćaju zrak jer umjesto kanti od 80 litara imaju one od 120, a odvoz otpada je triput tjedno, što im je previše, skupštinari se nisu previše zabrinuli.

Zastupnik Mario Župan (HDZ) pozvao je građane da pojedinačno od Čistoće zatraže kante od 80 litara pa će ih, kazao je, i dobiti. No stanovnici Trnja, koji su među prvima podigli glas protiv organizacije otpada i cijene odvoza, jasno su poručili da su ih oni tražili. A nisu ih dobili!

– Što bi sad trebao svatko pojedinačno tražiti kantu? Gradonačelnik je rekao da to organiziramo preko mjesnih odbora i vijeća četvrti. Mi smo zaključkom mjesnog odbora iz svibnja prošle godine i zaključkom vijeća četvrti iz lipnja tražili kante od 80 litara i odvoz najviše dvaput tjedno. U Čistoći nam je rečeno da još nemaju kante od 80 litara i da će nam ih isporučiti kad ih nabave – kazao je Krešo Končić, član Vijeća četvrti Trnje.

Marina Lovrečki, voditeljica Čistoće, ustvrdila je pak da je ona pri preuzimanju dužnosti krajem prošle godine zatekla 15.000 kanti od 80 litara, da je prije dva dana završen postupak javne nabave još takvih kanti te da Trnjani nisu poslali zahtjev za kante od 80 litara.

Zastupnik Davor Bernardić (SDP) složio se s građanima da plaćaju odvoz zraka te je ocijenio da Zagrepčani nisu stimulirani za razdvajanje otpada.

Treba riješiti volumen

– Treba riješiti volumen kanti i smanjiti broj odvoza otpada. Kontejneri nisu na jednom mjestu, građani moraju 15 minuta putovati do zelenog otoka – kazao je Bernardić, dok je njegov stranački kolega Dan Špicer za primjer dao zelene otoke na Knežiji, gdje je “kanta za papir na jednom kraju ulice, ona za plastiku na drugom, a kanta za staklo u sredini ulice”.

HDZ-ov zastupnik Andrija Mikulić kazao je da njegova obitelj koja živi u kući odvaja staklo i papir, koji nose u nekoliko stotina metara udaljene kontejnere. Sustav odvoza otpada, dodao je, treba poboljšati, no prije toga nužno je napraviti analizu stanja u otpadu u Čistoći, ali i među samim građanima. •

Komentara 9

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
22:24 19.02.2016.

Hm, jučer je demagog Bandić rekao da ima sastanak sa Dobrovićem, koji je bio u Omišu i o tome nema pojma, a slučajno je ministar zaštite okoliša, kojeg je gradonačelnik, koji misli da je bog, nazvao đuboks znanstvenikom, što on kao bivša komunjara i politički radnik na opštini Pešćenica očito nije. Gradonačelnik i njegova banda, ali ne muzička, nego politička, sa Mikulićem i Županom, kao glavnim podupirateljima spalionice, sa pridodanim satelitom Špikom, koji je penzić već 20 godina, a sada sjedi i u Gradskoj Skupštini i u Saboru, jer očito Hrvatska nema boljih, mlađih kadrova, pa angažira za društveno-politički rad samo ljude starije od sedamdeset godina, koji u svojoj senilnosti i parkinsonovim bolestima, donose odluke na radost i sreću svih budućih generacija. Zašto guraju spalionicu? Zato što je bečki RWE odriješio kesu za njih, a glupim purgerima i bosancima koji su sada većinsko stanovništvo u Zagrebu, stavio kreditnu omču oko vrata za slijedećih 30 godina. Iako nije kredit u švicarcima, boli do bola. Prirez najveći na svijetu, voda najskuplja u okolici, a Zagreb je sav na vodi, odvoz smeća najskuplji u okolici, a bacamo malo jer nema se što za jesti, a kamoli bacati. Ajde blentoni purgeri, još jedan, šesti mandat dajte Super Mikiju i njegovo kliki, pa bu još fontana i zahoda na tramvajskim stajalištima.

TH
than
00:18 20.02.2016.

Po 100x sto cu razvrstavati.... Racun mi je isti, kantu ne napunim... Nije cudo sto je Zagreb proglasen za najgori grad u EU za razvrstavanje smeca. Stavite bar code-ove na kante pa mozda nesto i bude. Ovo sa odvozenjem mi nema smisla. Imas u susjedstvu oni koji vise smeca rade i mozes borbene pjevati, jer ce te nadglasati. Zato sve lijepo trpam, od plastike na dalje, a to neka Bandic rjesava, jer nemam namjeru odvoziti smece negdje, ako lijepo stane u kantu i kosta me manje od odvozenja.

DU
Deleted user
23:18 19.02.2016.

A zašto bi građani bili zainteresirani za razvrstavanje? Mi bi trebali razvrstavati, a onda sve završi na istom smetlištu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije