Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagrebački dnevnik

‘Pješadija’ koja dobiva sve bitke za čistoću grada

smetlari
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/15
09.02.2015.
u 12:30

Oni prolaze sve prepreke i blokade i ključni su za uređenost središta Zagreba, a najradosniji su kad održe utrku trokolicama na festivalu Cest is d'best

Sa svojim su trokolicama prepoznatljiv simbol grada Zagreba, gotovo jednako kao i poznate građevine.

Iako se u Čistoći od 1923., otkad je osnovana u Zagrebu, sve moderniziralo, “pješadija” o kojoj ovisi čistoća užeg središta grada ostala je nepromijenjena, i prije, a i nakon 1995. kada je skupina radnika s ponosom pozirala fotoreporteru Patriku Maceku.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Baš “pješadiji” preostane svako veliko događanje u gradu – proslave Nove godine, obljetnice, sajmovi, norijade – sve su to slavlja na čiji kraj oni redovito dolaze, a na kojima ih dočeka gomila smeća.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Čak i kad su prosvjedi diljem grada, najnormalnija je situacija da čistači prolaze sve blokade i prepreke... S jedne i druge strane... Zato i oni, a i građani, uvijek uživaju u jednom – jedinstvenoj utrci na kojoj sudjeluju za svakog festivala Cest is d’ best. Svi ti radnici zaslužuju i više od jednog dana – poštovanje prije svega, jer o njima ovisi najvažniji detalj naličja grada – čistoća.

>>Zagrebačka raspela kao odraz vremena i vjere

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Komentara 3

ŠO
Šokac1
01:00 10.02.2015.

Autorici članka lektori VL-a morali su skrenuti pozornost na to da u hrvatskom jeziku (a niti u nazivlju vojničkih pojmova) već četvrt stoljeća ne postoji riječ "pješadija", nego pješaštvo. I inače, u tiskovinama se često rabe riječi koje ne spadaju u hrvatsku vojničku terminologiju; ako ih još ne znate, pitajte u Ministarstvu obrane!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije