Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKO NEMAŠ, NIJE LAKO

PITANJE DANA Koliko plaćate cijenu najma u Zagrebu?

Novogradnja - započelo zaprimanje zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/3
05.03.2024.
u 13:41

Hrvatsko tržište nekretnina godinama muku muči s visokim cijenama, a najbolje prolaze oni jače platežne moći.

Najam postaje luksuz. Ono što je nekoć davno bilo dostupno najvećem broju građana i služilo kao prijelazna faza sve do kupnje vlastite nekretnine sad postaje gotovo pa nemoguće za velik broj Hrvata, koji nemaju dovoljna primanja za kredit kojim bi mogli kupiti stan ili kuću.

Prema najnovijim podacima, prosječna cijena po četvornom metru iznosi 2219 eura, pri čemu je Zagreb s prosječnom cijenom od 2623 eura najskuplji grad. U nekim gradovima mjesečni najam gotovo je jednak prosječnom anuitetu kredita, pri čemu je potrebno izdvojiti oko 550 eura u prosjeku za trošak stanovanja. Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za studeni 2023. iznosila je 1387 eura, što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od toga iznosa. Svi ti podaci govore kako najamnina predstavlja znatni dio budžeta.

Carrie Bradshaw indeks, koji je dobio ime po junakinji serije Seks i grad, stavlja Zagreb u sam vrh nepriuštivosti zajedno s Budimpeštom, Pragom i Lisabonom. Carrie Bradshaw indeks pokazuje omjer plaća i cijena najma za samce u 35 europskih gradova, a Zagreb se nalazi na tom popisu na neslavnom četvrtom mjestu, dok se bolje prolazi u Parizu ili Kopenhagenu.

Stanje najbolje pokazuju i primjeri s tržišta. Najam stana od 36 metara kvadratnih na Trešnjevki iznosi 600 eura, a agent za nekretnine Antonio Študel vjeruje kako će brzo biti iznajmljen. "Što se tiče ovog stana, ja bi rekao da će trebati samo tri do pet gledanja da nađe svog najmoprimca", kazao je za RTL. A na pitanje koliko su rasle cijene, odgovorio je: "Reklo bi se da je u proteklih godinu došlo do rasta cijena 15 do 20 posto u protekle dvije godine."

Temu najma nekretnina možete komentirati i na Facebook profilu gradske rubrike Večernjeg lista.

FOTO Raskošna imanja u Hrvatskoj: Posjećivali ih velikani, a sada propadaju

Novogradnja - započelo zaprimanje zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita
1/41
Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Moodleen
Moodleen
15:19 05.03.2024.

Ne plaćamo cijenu najma nego plaćamo najam. Sedmi razred osnovne...

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
14:14 06.03.2024.

Vidi sada pobunu ovih što žive od rente na babinu kuću na moru i onda kupuju stanove po Zagrebu. Naravno da treba uvesti porez jer se rad oporezuje a rentijerstvo ne. To je čista nepravda. A da zbog toga cijene nekretnina divljaju da i ne govorim

BU
burza
14:46 05.03.2024.

A zasto samsc mora imati stan prije nam je bila dobra jedna soba i skupljas novce da nesto kupis i izgradis pomalo ne odmah sve

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije