Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAGREB

Pavle Kalinić ima novi posao: Nakon 13 godina službeno otišao s čela Ureda za hitne situacije

Pavle Kalinić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
14.08.2021.
u 10:30

Postao je direktor korporativne sigurnosti i razvoja, a nastavit će i predavati na fakultetima

Donedavni pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić, koji je s 11. kolovoza prestao obnašati tu funkciju na svoj zahtjev, ima novi posao.

Sada je direktor korporativne sigurnosti i razvoja u jednoj zaštitarskoj tvrtki. Nastavit će predavati i na fakultetima na kojima je predavao, a još se ne zna tko će zauzeti njegovo mjesto, odnosno biti vršitelj dužnosti šefa tog ureda dok se 31. listopada ne spoji s onim za mjesnu samoupravu.

Kalinić mu je na čelu bio od 2008., a sad prestaje postojati i djelovat će u sklopu novog Ureda za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost. 

Ured za hitne intervencije ustrojio je upravo Kalinić, koji je prije tog bio pročelnik Ureda za obrazovanje. Odmah po početku mandata htio je nabaviti, kako se u medijima prenosilo, tenk. Tako su kolokvijalno prozvali terensko zapovjedno vozilo s pojačanim gumama koje bi moglo voziti preko ruševina. No od toga se na kraju odustalo. Zagrepčanima su, pak, tijekom godina u kaslić iz njegova ureda stizali leci s uputama o tome kako se ponašati u slučaju požara, potresa ili pak radioaktivnog zračenja, a uz letke, UHS je objavio i na javne površine, odnosno tramvajske i autobusne stanice postavio karte s koridorima za kretanje u slučaju potresa i zbornih mjesta. Kalinić je s pripadnicima civilne postrojbe dosad redovito održavao vježbe, a nakon potresa lani u ožujku upravo su pripadnici civilne zaštite pomagali Zagrepčanima i postavljali šatorsko naselje. Kasnije su pod koordinacijom UHS-a građevinski inženjeri, popularno nazvani statičari, obilazili kuće i zgrade, a upravo su se u njihovoj "bazi" u Ulici Ljudevita Posavskog educirali, dobivali hranu, opremu i sve potrebno za rad te su tamo ujedno unosili podatke u aplikaciju u sklopu koje su bilježili koji je objekt dobio crvenu, žutu ili zelenu oznaku i druge činjenice.

Kad je čuo da njegov ured nova vlast planira pripojiti, odnosno da kao posebna jedinica više neće postojati, odmah je rekao da on sebe više tu ne vidi. Otišao je potom na godišnji odmor koji je morao iskoristiti, s kojeg su ga "digli" kad su se otkačile teglenice koje su "prijetile" da se zabiju u jedan od zagrebačkih mostova. Kalinić neće više biti niti potpredsjednik stožera civilne zaštite Grada Zagreba, kojeg sad vodi dogradonačelnik Luka Korlaet.

Bivši pročelnik diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu 1982. godine, a tri godine kasnije na istom fakultetu stječe titulu magistra znanosti s područja međunarodnih odnosa. Doktorirao je 2012. na temu politike Georgea Busha prema islamističkim zemljama.

Komentara 37

DU
Deleted user
12:32 14.08.2021.

ZAštitarska kuća muža Mirke Jozić! Znači kriminalac ostaje u kriminalnom okruženju!

2X
2Xgeneral
11:19 14.08.2021.

jaki stručnjak opće narodne obrane i društvene samozaštite ( kao iznimno darovit omladinac dobio priliku studirati kao i matan miki te božinović )

MA
MaliMirko
12:35 14.08.2021.

Zastitarskoj firmi? Jozicka ga dovela u Bilic Eric, firmu od muza koja je dovoljno natukla para preko usluga u gradu Zagrebu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije