Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razjedinjeni

Park skulptura u centru i galerija za Meštrovićeva djela

Peruško Bogdanić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
13.11.2013.
u 10:15

Već 15 godina Akademija radi na četiri lokacije diljem Zagreba

Park skulptura, galerija za Meštrovićeva djela, novi odjeli za mlade kipare, slikare, grafičare – sadržaj je to koji bi se trebao smjestiti u sveučilišni kampus Akademije likovnih umjetnosti – Aluartforum u Donjem gradu.

Iz fondova EU

Projekt vrijedan 30 milijuna eura najvećim dijelom financirat će se iz europskih strukturnih fondova, dok će 15 posto troškova pokriti Sveučilište u Zagrebu.

– Već 15 godina radimo na četiri lokacije, a realizacijom ovog projekta stvorili bi se prostorni uvjeti da svi naši odjeli za koje su godišnji troškovi oko 1,5 milijuna kuna budu na jednom mjestu, što bi, vjerujemo, i umanjilo te troškove – objasnio je dekan Akademije Peruško Bogdanić. Međunarodni projekt za koji će natječaj biti raspisan u prosincu predviđa obnovu zgrade Akademije, gradnju prostora za kiparske, slikarske i grafičke radionice, gradnju podzemne garaže s parkirališnim mjestima te gradnju zgrade studija dizajna, a sve bi se realiziralo u sedam etapa. Prva bi počela krajem 2015. godine.

– Imamo oko 450 studenata i naša je godišnja produkcija jako velika, a nemamo izložbeni prostor u kojem bismo dnevno mogli postavljati svoje izložbe i radove. Nama je primarni cilj dobiti galeriju – dodao je dekan Bogadnić.

Upravo u bivšoj zgradi Slave Raškaj koja je u vlasništvu Ministarstva socijalne skrbi, a koje bi je trebalo prepustiti Akademiji, smjestila bi se i galerija sa stalnom postavom skulptura Ivana Meštrovića. – Uvjet donacije koju nam je darovala njegova žena jest taj da njegove skulpture, njih 22, budu izložene i naša je obveza to osigurati. Osim toga, mi imamo fundus s tisućama radova koji su sada neadekvatno smješteni – kazao je prodekan za upravu Josip Baće.

Prostor za sve

Idejnim projektom predviđeno je i proširenje parka skulptura na istočnu stranu, a u njemu bi se smjestilo 30 radova.

– Bio bi to novi prostor otvoren za cijeli grad, s najljepšim parkom skulptura. Nama je važno da on ostane pristupačan svima i potpuno otvoren – kazao je Robert Šimrak, prodekan za međunarodnu suradnju.

>>Pogledajte što je ostalo od skate skulpture kraj SC-a

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije