Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Berba na OPG-u u Bratini

Palili lomače da spase jagode

Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/4
28.04.2017.
u 10:30

Proizvodi s polja oko Zagreba stižu na štandove metropole, a mjerica stoji 15 kuna. Mraz im je uništio 30 posto sadnica, ali je, kažu članovi “Prstena”, lani bilo još gore

Tragovi paljevine i još svježe zgarište uz plastenike Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Nikoline Varge u Bratini govore o mjerama koje su poljoprivrednici morali poduzeti zbog prošlotjednih niskih temperatura. Živa na termometru u četvrtak i petak spuštala se i na –4 Celzijeva stupnja pa su na zemlji Nikoline i Željka Varge zapalili male lomače ne bi li zagrijali zrak.

Ipak, to nije pomoglo nasadima na otvorenome, koji su potpuno propali. Uništeno im je 15.000 sadnica od ukupno 65.000. No većina koju su smjestili pod krov vratila im je njihovu brigu. Već početkom tjedna mogli su krenuti u berbu, zajedno s još troje proizvođača jagoda Zagrebačke županije. Njih nekoliko može se ovih dana vidjeti na ulicama Zagreba iako većina u prodaju kreće od 2. svibnja. Na korištenje su dobili 30 lokacija u Zagrebu, najviše na Glavnom kolodvoru. Početna cijena mjerice – 15 kuna.

– Kupcima je ta cijena previsoka, a nama proizvođačima preniska s obzirom na troškove koje imamo da svježu jagodu dopremimo. No, svejedno, ljudi je kupuju iz želje za jagodama. Prvi primjerci uvijek se prodaju, poslije je već problem – kaže Željko Varga.

Njihov je OPG jedan od najvećih proizvođača jagoda u Zagrebačkoj županiji. Svi koji uzgajaju jagode na tom području spojili su se u udrugu Jagodni prsten. Trenutačno ih je 19, a na oko 18 hektara površine imaju 657.500 sadnica jagoda. Od toga je trideset posto sadnica uništio mraz.

– Prošle su godine štete bile i veće. Nitko nam to nije nadoknadio, sadnice se jedino mogu osigurati, no premije su previsoke. Više se isplati uložiti u nove plastenike – ističu supružnici koji su to i učinili pa tako ove godine imaju četrdeset posto više plastenika nego lani.


 

Sada kad jagode krenu, moći će se kupovati sljedećih četrdesetak dana, tijekom kojih će obitelj Varga malo provesti spavajući. Brati, kažu, počinju već u pet sati ujutro da bi jagode bile oko devet u Zagrebu. Tako će za prvo vrijeme brati pedesetak kilograma po danu. Cijene će padati svaki tjedan, no neće ići, ističu Varge, ispod 10 kuna.

Ključne riječi

Komentara 1

NE
Neutralac
17:02 01.05.2017.

A zasto ne pokriju ostatak nasada..?. i nabave jeftine plinske grijalice sa snaznim ventilatorima... to je u uporabi svugdje u svijetu.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije