Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Retro je opet IN

Pac Man, Tetris, Super Mario stižu na Zagrebački velesajam, počinje "Arcade show"

Najve?e svjetsko okupljanje industrije gejminga Gamescom u Kölnu
Foto: Malte Ossowski/SVEN SIMON
1/5
09.03.2023.
u 12:12

Više od 50 arkadnih igara prošlog stoljeća ponovno će se moći zaigrati od 14. do 19. ožujka u Amazingi u paviljonu 36

Hvata li vas nostalgija kada se sjetite starih arkadnih igara poput Pac Mana, Tetrisa, Super Maria i Mortal Kombata? Već idućeg tjedna, točnije od 14. do 19. ožujka, moći ćete ih se prisjetiti na prvom i najvećem izložbeno-gaming eventu s najpopularnijim arkadnim igrama iz 70-ih, 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća "Arcade show", a koji će se održati u Amazingi u paviljonu 36 Zagrebačkog velesajma. Posjetitelji će moći isprobati više od 50 arkadnih igara prošlog stoljeća, među kojima je i druga najstarija na svijetu s volanom, Super Bug. 

Prvi automati za igru na kovanice pojavili su se već dvadesetih godina prošlog stoljeća, a tek pedeset godina kasnije igrači su mogli isprobati prve automate s video igrama. Razvojem tehnologije, videoigre doživljavaju procvat, a prva prava arkadna video igra bila je Pong. Dizajnirana 1972. u tvrtki Atari postala je prva komercijalno uspješna arkadna video igra, a o njezinoj popularnosti govori činjenica kako je tijekom testiranja u Sunnyvale, Kaliforniji igra prestala raditi jer su ljudi zaglavili utor za novčiće zbog velikog broja odigranih rundi.

ILLUSTRATION - An illustrated picture shows a first generation Game Boy and the video game Tetris lying on a table in Dresden, Germany, 28 April 2014. Photo: Thomas Eisenhuth/dpa/DPA/PIXSELL
Foto: Thomas Eisenhuth/DPA

Tvrtka Atari tvorac je arkada s volanom - Super Bug, a druga najstarija na svijetu, ona iz 1977. bit će dostupna za igru tijekom Arcade Show-a na Velesajmu. Tijekom šestodnevnog eventa posjetitelji će nakratko doživjeti atmosferu onih koji su nekada posjećivali salone kako bi uživali u igranju arkadnih igra.

Jedna od senzacija bit će i jedna od najpopularnijih video igara svih vremena, žuta kugla Pac Man. Japanska igra originalnog naziva Puck Man na tržištu se pojavila 1980., ali i danas je sinonim za jednu od najuspješnijih video igara za djecu i odrasle. Pokrovitelji show-a su najveći hrvatski obiteljski zabavni centar Amazinga i Arcade Story.

Cijena ulaznica za odrasla bit će 12 eura, za djecu i učenike 9, a ulaz za djecu do šest godina bit će besplatan. Ulaznice će vrijediti tijekom cijelog dana i za neograničeno igranje svih arakadnih igara. Radno vrijeme eventa od utorka do četvrtka bit će od 11 do 22 sata, dok će u petak i subotu Arcade Show za posjetitelje biti otvoren od 9 do 23 sata, a u nedjelju će se zatvoriti sat ranije.

USA. A scene from the (C)Universal Pictures new film: The Super Mario Bros. Movie (2022). Plot: A plumber named Mario travels through an underground labyrinth with his brother, Luigi, trying to save a captured princess. Feature film adaptation of the popular video game. Ref: LMK106-J8786-220223 Supplied by LMKMEDIA. Editorial Only. Landmark Media is not the copyright owner of these Film or TV stills but provides a service only for recognised Media outlets. pictures@lmkmedia.com Photo: Supplied by LMK / ipa-agency.net/IPA
Foto: Supplied by LMK / ipa-agency.net

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije