Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čeka ih dalek put

Ovo su par dana stari ptići roda rođeni u Zagrebu!

roda (1)
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
1/5
12.05.2013.
u 18:18

Povodom Međunarodnog dana ptica selica Zagrebački zoološki vrt je organizirao radionice i edukacije o pticama, a najveća atrakcija bilo je promatranje roda i njihovih ptičica koje su se izlegle prošle nedjelje.

Povodom Međunarodnog dana ptica selica Zagrebački zoološki vrt je organizirao radionice i edukacije o pticama, a najveća atrakcija bilo je promatranje roda i njihovih ptičica koje su se izlegle prošle nedjelje.

"Mnoge rode svoje prve zamahe krilima naprave upravo u Zoo vrtu prije nego što ih ta ista krila ne odnesu na daleko putovanje svijetom. Naime, svake godine u ljetnim mjesecima, mladunci roda rođeni u Zoo vrtu bivaju pušteni u prirodu – u Park prirode Lonjsko polje gdje usavršavaju svoje letačke vještine. Čim se ljeto približi svome kraju, kreću na svoje prvo daleko putovanje", pišu iz zagrebačkog ZOO-a.

Put od 12 do 15 tisuća kilometara

Put od Lonjskog polja do juga Afrike dugačak je od 12 do 15 tisuća kilometara, a selidba može potrajati od 2 do četiri mjeseca. "Mlade rode ne znaju put do Afrike već ga uče leteći s roditeljima i drugim iskusnijim letačima. Za njih je tada vrlo važno zapamtiti raspored planina, pružanje rijeka, izmjenu kopna i mora kako bi i one jednog dana mogle svoje mlade ptiće sigurno dovesti na to daleko odredište", pišu iz ZOO-a te dodaju da mlade rode prvo prate rijeku Dunav do Bugarske pa skreću na jug preko Grčke, prelijeću Tursku, Siriju, Libanon i Izrael.

"Uskoro stižu na afrički kontinent gdje od Egipta prate dolinu rijeke Nil te preko Sudana i drugih afričkih država stižu do svog cilja u Južnoafričkoj Republici", objašnjavaju iz ZOO-a te dodaju da se dolaskom proljeća rode polako vraćaju juga.

U Hrvatskoj gnijezda gradi od 1100 do 1300 parova roda, a naviše ih obitava na području oko Lonjskog polja.

>>Osnovci spasili rodu s dimnjaka koju je udario auto

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije