Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vodič

Ovo su najzanimljivije zagrebačke destinacije Noći muzeja

14.07.2016., Rijeka - U bivsem skladisnom prostoru Exportdrva na Delti otvorena je izlozba Divovi Patagonija s replikama kostura i modelima dinosaura u prirodnoj velicini. Najvecu putujucu izlozbu o dinosaurima juzne Zemljine polutke postavio je Prirodosl
26.01.2017.
u 12:59

Kako bi ih se lakše obišlo, ZET uvodi izvanredne linije koje su i besplatne za sve građane.

Ne samo da na Noć muzeja otvaraju svoja vrata, nego ove godine na jednu večer postaju i prave koncertne pozornice. Muzeji diljem Hrvatske, pa tako i oni zagrebački, na popularnoj će se manifestaciji koja se održava sutra od 18 do jedan sat iza ponoći voditi temom “Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo“.

– Glazba je u Noći muzeja uvijek bila dio programa, no sada će se dodatno istaknuti važnost prikupljanja, očuvanja i prezentiranja glazbene baštine – poručili su iz Hrvatskog muzejskog društva te napomenuli da će ove godine na manifestaciji sudjelovati 50-ak zagrebačkih muzeja, galerija te ostalih javnih ustanova. U njima će biti moguće besplatno razgledati stalne postave, a u većini će biti priređen i dodatni program uglavnom vezan uz glazbu, ali i ples. Tako se, primjerice, u Etnografskom muzeju priprema koncert javanske glazbe uz izvedbu tradicionalnih plesova. U Hrvatskom državnom arhivu održat će se predavanje o operi “Nikola Šubić Zrinjski” uz njezinu reprodukciju, a u Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti će se slušati pjesme Arsena Dedića i Hrvoja Hegedušića. U Lovačkom će se muzeju svirati na lovačkim rogovima, a u Muzeju zagrebačke pivovare nakon degustacije piva slijedi nastup Jimmyja Stanića.

Izdvojili smo još deset atraktivnih postaja koje su nezaobilazne u Noći muzeja, a kako bi ih se lakše obišlo, ZET uvodi izvanredne linije koje su i besplatne za sve građane. Miniautobus će povezivati Muzej Mimaru i Gornji grad, tramvajska linija će kružiti po centru, a autobusima će se moći doći od Trga Mažuranića do Muzeja suvremene umjetnosti i Zagrebačkog velesajma. Redovne će se linije normalno naplaćivati.

1. Dinosauri u Oktogonu: Uz pomoć suvremene tehnologije u popularnom će se prolazu povezati Zagreb i Rijeka. Posjetitelji će na ulazu u Oktogon, naime, dobiti 3D naočale kojima će moći razgledati dio izložbe “Divovi Patagonije“ Prirodoslovnog muzeja iz Rijeke. Građani će na drugačiji način upoznati svijet dinosaura.

2. Umjetnički paviljon: Oko dvije stotine djela moderne i suvremene umjetnosti iz privatne zbirke poznatog poduzetnika Branka Roglića, i to prema izboru Igora Zidića, moći će vidjeti svi koji dođu na Trg kralja Tomislava. Grupe po 100 posjetitelja će na izložbu biti puštane svaki puni sat od 18 do ponoći. Izložena su djela Vlahe Bukovca, Mate Celestina Medovića, Mencija Clementa Crnčića, Naste Rojc, Slave Raškaj, Anke Krizmanić, Miroslava Kraljevića..

3. Papandopulo u HAZU: U knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Zrinjevcu moći će se razgledati i multimedijalna izložba posvećena životu i djelu Borisa Papandopula, a u posebnoj vitrini izložit će se prvi tiskani zagrebački misal Missale Zagrabiense iz 1511. Posjetitelji će moći uživati u pjevanju Ćirilo-Metodova kora o kojem će se postaviti i izložba, a nastupit će i Aldo Foško trio. Izložbe će pratiti i cjelovečernji nastup Oridano Gypsy Jazz Banda. U HAZU će se prezentirati i sposobnosti malenog humanoidnog robota NAO. Autori su mu studenti FER-a

4. Holding na Velesajmu: U paviljonima 7 i 7A Zagrebačkog velesajma izložit će predmete iz povijesti Zagreba sačuvane u starim arhivima Holdingovih podružnica. Na nešto više od 2500 četvornih metara prostora postavit će stare fotografije, rukopise i dokumente, a s obzirom na glavnu temu, središte postava bit će replika muzičkog paviljona na Zrinjevcu, na kojem će se tijekom noći odvijati zabavni dio programa. Bit će tu radionica metli od šiblja te radionica oslikavanja s motivima ljekovitog bilja i izrade javnozdravstvenih broševa od staklenih perli, a posjetitelji će moći isprobati i liječenje glazbom te ispitati svoj sluh.

5. Arheološki - Post scriptum: Kako se razvijalo umijeće pisanja, može se vidjeti na izložbi “Post scriptum” na Trgu Nikole Šubića Zrinskog, a razgledati se može i stalni postav, u sklopu kojeg je prošli tjedan otvorena i srednjovjekovna zbirka. Organiziraju i radionicu tiskanja na Gutenbergovu tiskarskom stroju.

6. Austrijski orkestrion: Muzej grada Zagreba prigodno će popularizirati Zbirku mehaničkih glazbenih automata Ivana Gerersdorfera, urarskog majstora koji je prikupio jedinstvenu kolekciju aparata izrađenih u razdoblju od 1814. do 1914. godine. Posjetitelji će moći uživati u zvucima ovih preteča gramofona i džuboksa svakih pola sata, od 19 do ponoći. Glazbu iz orkestriona proizvedenog u Njemačkoj početkom 20. stoljeća te glazbu iz muzičke kutije iz Ženeve nastale oko 1870. godine mogu slušati u stalnom postavu zbirke na prvom katu, dok će ih u predvorju muzeja zabavljati zvuci austrijskog orkestriona izrađenog oko 1900.

7. Klovićevi dvori: Posjetitelji će moći razgledati izložbu “Misterij metamorfoza” u sklopu koje je predstavljeno pedeset godina rada Dimitrija Popovića. Postavljena su djela iz ciklusa posvećenima Salvadoru Daliju, Danteu Alighieriju, Sigmundu Freudu, Leonardu da Vinciju, Marilyn Monroe, ali i biblijskim ženama, poput Judite, Marije Magdalene te Salome, za koju mu je pozirala i Severina. Tu su i najpoznatija djela iz najopsežnijeg ciklusa “Corpus Mysticum”, u sklopu kojeg tematizira Kristovo stradanje na Golgoti. Prikazat će i umjetničku instalaciju “MozArt u ponoć”, koja će obraditi fenomen pojma Arta u prezimenu velikoga skladatelja. S obzirom na to da je Mozart bio opsjednut smrću, postavit će otvorenu lubanju i mozak, neodgonetnuti organ čiju tajnu čudesne moći upravo dokazuje njegova umjetnost.

8. Obavezan koncert: Budući da se Noć muzeja obilježava na 261. rođendan Wolfganga Amadeusa Mozarta, u Gundulićevoj će otvoriti izložbu koja donosi najzanimljivije rukopise i izdanja još iz njegova doba. Bit će ondje i kocert Mozartovih skladbi, a organizirat će i obilazak zgrade.

9. Klaunovi u Prirodoslovnom: Uz izložbu “Zvukovi kukaca”, posjetitelji će moći pogledati projekcije glazbenih filmova u atriju muzeja, a ispred zgrade u Demetrovoj nastupit će klaunovi i gutači vatre uz pečene kestene i kuhano vino. Postavljena je i izložba “Miocen sjeverne Hrvatske (Od blata do zlata)”, koja prikazuje promjene na sjeveru zemlje kroz razdoblje od 20 milijuna godina.

10. A kako stoje planeti?: Uz razgledanje stalnoga postava, posjetitelji mogu sudjelovati u raznim pokusima u demonstracijskom kabinetu Nikola Tesla, bit će u Tehničkom muzeju i plesnih radionica, a u planetariju planiraju čitav niz zanimljivih predavanja. Već u 18 sati slušati se može o najpoznatijim zvijezdama našeg neba, a u 21 sat govorit će se o položajima i vidljivosti planeta u Noći muzeja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije