Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
alkarska povorka

Pogledajte spektakl koji je oduševio Zagrepčane i turiste!

alkari
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/55
04.10.2014.
u 15:15

Gradonačelnik Milan Bandić kazao je da će sljedeće godine Zagreb i Sinj postati gradovi prijatelji te najavio da će kao gradonačelnik jedne od 28 EU metropola na sljedeću Alku pozvati drugih 27 gradonačelnika zemalja

Sinjski alkari u viteškim odorama jahali su u subotu na konjima zagrebačkim ulicama, od hipodroma do Trga bana Jelačića, najavivši pripreme za sljedeću, jubilarnu 300. alku. Kako se odvijao današnji povijesni spektakl pročitajte detaljnije u nastavku.

Sinjski alkari na hipodromu su zajahali zagrebačke konje i u devet sati pod svom viteškom opremom pregazili Savu i oko 10.45 sati dojahali do Trga bana Jelačića gdje je trajala svečana ceremonija i druženje s građanimaa. Riječ je o prvoj u nizu planiranih manifestacija kojima će se ove i iduće godine obilježiti 300. godišnjica oslobođenja Sinja od osmanlijske opsade, isto toliko godina štovanja Sinjske Gospe i održavanja najpoznatije viteške igre u Hrvata.

Povorka je krenula oko 9.20 sati od fontana iz Ulice Hrvatske bratske zajednice gdje su alkare koji su krenuli s hipodroma dočekali gradonačelnici Zagreba i Sinja, Milan Bandić i Ivica Glavan te Stipo Jukić predsjednik Viteškog alkarskog društva.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Kod fontane je organizirano zajedničko fotografiranje, a alkarska povorka je potom krenula prema glavnom trgu preko Miramarske i Tomislavca. Povorka je zaostala na livadi iza Umjetničkog paviljona gdje su se s alkarima slikari brojni Zagrepčani, a oko 10.45 stigli su na glavni gradski trg. Ondje se trči i mala, dječja Alka na oduševljenje brojnih okupljenih građana.

Povorku Alkara na mjestu gdje se Praška ulica spaja s Jelačićevim trgom dočekala je gradska Počasna satnija Kravat pukovnije. Pred alkare je dojahao njen zapovjednik Željko Matejčić koji je kolonu konjanika zaustavio podizanjem ruku i riječima:

"Stoj, koja vojska u grad Zagreb hoće ući i tko vodi vitezove?"

Iz alkarske povorke izašao je ađutant alkarskog vojvode u pratnji dvojice alkara i odgovorio:

"Alkari i alkarski momci ponosne Cetinske krajine dođoše u posjet prijestolnici, na čelu im vojvoda!"

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Nakon riječi ađutanta alkarskog vojvode, zapovjednik Kravat pukovnije došao je do gradonačelnika Zagreba Milana Bandića koji je prije toga na Trg stigao u kočiji, i od njega tražilo dopuštenje da alkari uđu na Trg. Nakon dopuštenja Alkari su se rasporedili po Trgu, a potom im se, kao i okupljenom mnoštvu obratio gradonačelnik Milan Bandić.

- Dragi Sinjski Zagrepčani i Zagrebački Sinjani, sretan sam što vas možemo ugostiti na središnjem gradskom trgu. Veliki Matoš je rekao ' Dok je srca bit će i Croatie', a ja bi parafrizirao i rekao Dok je Sinjske alke bit će i Sinja i Hrvatske - kazao je Bandić.

Gradonačelnik Sinja Ivica Glavan uzeo je riječ, zahvalio Zagrebu na gostoprimstvu te dodao da se kroz Alku čuva i Hrvatska. Pozvao je sve Zagrepčane da u kolovozu iduće godine računaju da svakako dođu na održavanje Alke koja se održava već 300 godina.

Potom je alkarska povorka, ovaj put bez konja, krenula prema Trgu svetog Marka gdje ih je dočekao predsjednik Sabora Josip Leko, a potom je u katedrali održana misa.

Inače, ovo je peti put da se alkari okupljaju u tolikom broju u glavnom gradu. Prvi put okupili su se 1946., zatim 1991. prilikom povratka spomenika banu Jelačiću, sudjelovali su na prvom mimohodu Oružanih snaga na Jarunu 1995., a 2005. godine su povorkom obilježili otvaranje alkarske izložbe u Arheološkom muzeju.

Na Trgu bana Jelačića od sati organiziran je bogat kulturno-zabavni program sa sinjskim pjevačima Antom Galićem i Joškom Delićem, klapom Hrvace i Sinj s Ingom Šarić Romac, KUD-om Brnaze te Orkestrom HRM-a i Gradskom glazbom Sinj, a poseban gost bio je i pjevač Dražen Žanko.

- Oduševljena sam. Ovo je novo i zanimljivo nama koji svake godine gledamo Alku barem na televiziji, mogu misliti kako su tek oduševljeni turisti. Treba nam češće sličnih događanja - kazala je Zagrepčanka Patricija Lokmer.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Hrvatska etno dizajnerica Mina Petra predstavila je Alkarsku kolekciju, trgovci iz Cetinskog kraja nudili su svoje proizvode, na Trgu su Zagrepčani uživali i u Dječjoj alci.

- Došla sam predstaviti ručni rad iz sinjskoga kraja, razna pletiva koja sama izrađujem, a posebno je zanimljiva tradicionalna nošnja u umanjenoj veličini - rekla je Marica Đipalo Ban iz Sinja koja je na Trgu bana Jelačića izložila svoje radove.

Građani su mogli kupiti i sinjske delicije poput pršuta i sira, a među suvenirima se našla i umanjena pozlaćena alka koja je najviše zanimala prolaznike.

- Ovi su proizvodi hrvatska baština i jako je dobro što ih imamo priliku razgledati - zaključila je Zagrepčanka Marija Kovač koja se nada da će povorka Alkara u Zagrebu postati tradicija.

>>'Alkari i alkarski momci ponosne Cetinske krajine u posjetu prijestolnici'

>>Alkari na konjima zagrebačkih prijatelja

Ključne riječi

Komentara 54

TB
Toni broo
12:08 04.10.2014.

Čestitke Alkarima na 300. godišnjici. Ovo je lijepa tradicija Sinjana, baš ih je lijepo vidjeti u Zagrebu.

BL
blesotina
12:10 04.10.2014.

prekrasni !Spoj tradicije,snage i junaštva!!!!! "Sinju grade,zlatni buzdovane,od davnine junački megdane." fra Andrija Kačić Miošić " Razgovori ugodni naroda slovinskog"

OK
okvardz
12:01 04.10.2014.

Ma nešto prekrasno.Promocija Hrvatske i Hrvatske kulture samo na ovakav način možemo dalje i van iz krize i ropstva (znaći samo zajedničkim snagama a ne pljuvanjem jedni po drugima).Kao što vidimo nema spomena ni jedne stranke i to je u redu jer svi smo mi samo ljudi a ne stranke koje jedna drugoj podmeću nogu na štetu Hrvatske.A za one koji se vesele što je susjedu crkla krava moraju znati da da se to isto može dogoditi i u njihovom dvorištu.Pozdrav.Bog i Hrvati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije