Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velike perspektive

Ovo je grad u kojem su plaće najveće, a nezaposlenost najmanja

radnici
pixsell
Autor
Mateja Šobak/VLM
24.07.2013.
u 12:15

Zagreb je drugi prema prosječnoj plaći, a nezaposlenost je, osim u njemu, niska i u Zaprešiću te Samoboru

Na županijskoj razini, ali i na razini države, prema podacima Financijske agencije (FINA), građani Velike Gorice zarađuju najviše. Upravo njihova prosječna neto plaća od 6359 kuna jedina je u Hrvatskoj veća od šest tisuća kuna, a rast joj je stalan.

Svi su zaposleni 

Da ne prednjači samo u visini plaća, dokazuju i podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) koji govore da je u Gorici zabilježena i najmanja stopa nezaposlenosti, šest posto. 

– Znam da je to statistika, ali nije mi nekako vjerojatna. Moja plaća nije ni blizu tog iznosa, ali ako ima sugrađana koji imaju tolika mjesečna primanja, svaka čast – prokomentirao je velikogorički konobar Dario činjenicu da je prosječna gorička plaća za 25 posto veća od državnog te čak 27 posto od županijskog prosjeka. Uslužna djelatnost, kojom se on bavi, nije ta koja je pridonijela najvišim plaćama, već je to sektor prijevoza i skladištenja u zračnom prometu i povezanim djelatnostima. Goričani koji su zaposleni u toj gospodarskoj grani u 2012. godini prosječno su mjesečno zarađivali 12.739 kuna. 

– Naravno da to pomaže prosječnoj plaći da bude viša, ali zaista ne poznajem nikoga da ne radi, od moje obitelji, prijatelja, rodbine, svi su zaposleni, i to u svom gradu – objasnila je studentica Martina te dodala kako Velika Gorica ima potencijala da postane prvi grad u državi po još mnogo čemu. 

Županija najbolja 

S njom se slaže i gorički gradonačelnik Dražen Barišić koji kaže da su Finini podaci samo pokazatelj gospodarskog potencijala grada na čijem je čelu, a koji ima oko 43 tisuće stanovnika. 

– Ključnim smatram privlačenje novih investitora, ali i aktiviranje poduzetništva našeg kraja – rekao je Barišić te dodao kako će upravo to dovesti i do nulte stope nezaposlenosti. Ponosi se i time što plaće rastu svake godine. U 2010. godini prosjek je bio 5860 kuna, 2011. godine 6270 kuna, dok je u 2012. godini srušen državni rekord. Veliku Goricu u visini prosječnih plaća prati Zagreb koji je na drugome mjestu sa 5572 kune te na četvrtome mjestu u državi po stopi nezaposlenosti. Najviše zaposlenih, prema HZZ-u, upravo je u Zagrebačkoj županiji, pa tako najmanje stope nezaposlenih uz Veliku Goricu i Zagreb bilježe i Zaprešić i Samobor.

>>Gradonačelniku Draženu Barišiću plaća veća za 3500 kn

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije