Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAVITE NAM SVOG HEROJA

On je heroj ulice: Autor bloga 'Nepoznati Zagreb' otkriva povijest Trešnjevke

14.05.2015., Zagreb -  Vanja Radovanovic na Tresnjevci. Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
16.05.2015.
u 13:00

Vanja Radovanović smatra da Trešnjevka 
kao kvart puno toga može ponuditi turistima, a pokrenuo je i Mapiranje Trešnjevke i Dolje s rubnjacima

Posljednjih nekoliko godina trudi se poboljšati život na Trešnjevci i u svom kvartu Prečko.

Vanju Radovanovića, javnosti poznatog kao autora bloga "Nepoznati Zagreb", oduvijek je zanimala ideja o kulturno-društvenim akcijama.

Šetnje sa susjedima

Skromno kaže kako ne voli da ga se ističe, niti voli biti pod "svjetlima pozornice". No, društvenog angažmana pojedinaca, domeće, trebalo bi biti mnogo više.

Tako je prije dvije i pol godine pokrenuo i projekt Mapiranje Trešnjevke, u suradnji s Centrom za kulturu Trešnjevka. Edukativnim šetnjama i radionicama, zajedno sa stanovnicima Trešnjevke, istražuje priče, mitove, lokalni identitet četvrti, a sve što otkriju bilježe oznakama na terenu, ali i na webu, te putem online karte s odgovarajućim znakovima.

– Ideja je bila skupljati zanimljivosti i informacije vezane uz Trešnjevku na terenu, a koje opisuju njenu prošlost, sadašnjost i budućnost, kako ja volim reći, slažemo 4D puzzle – kaže Vanja Radovanović te dodaje da su iz zajedničkih šetnji, koje organiziraju u sklopu Mapiranja, proizašle i razne ideje za budućnost tog kvarta. Do njih se došlo iz interakcije sa zanimljivim ljudima koje sreću.

– Primjerice, na posljednjoj šetnji Srednjacima i Knežijom, jedan stari Knežijanac, 85-godišnji gospon Franjo, razjasnio nam je staru kartu, odnosno pokazao proširenje koje smo tražili, a kojeg više fizički nema. Učinio je to tako što se prisjetio puta kojim je 1939. išao u školu te dodao da je na tom proširenju nekad bila bara s guskama – kaže Radovanović.

Sve te nepoznate činjenice zapisuju ne bi li Trešnjevku predstavili gostima grada. Ture i šetnje te povijest Trešnjevke prikazali bi putem letaka i knjižica na kojima bi naznačili kuda se mogu kretati.

– Trešnjevka puno toga može ponuditi, raznu industrijsku arhitekturu, ljubitelji željeznica ovdje bi mogli proći Zapadni kolodvor kao najstariji zagrebački kolodvor, a Trešnjevka je i primjer socijalne gradnje između dva rata – kaže Vanja Radovanović te dodaje da su kontaktirali i s gradskim službama te Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Revitalizacija trase

Kao skupinu građana koji stoje iza Mapiranja Trešnjevke predložili su arhitektima da u sklopu projekta "Zagreb za mene", koji predviđa uljepšavanje 17 lokacija u gradu, revitaliziraju trasu Samoborčeka gradnjom pješačko-biciklističke staze i postavljanjem muzejskog sadržaja uz nekadašnju prugu. Na šetnje vode i učenike osnovnih škola, surađuju sa studentima, kojima daju smjernice za studentske radove vezane uz Trešnjevku. Uza sve to, prošlog je ljeta Radovanović pokrenuo i akciju "Dolje s rubnjacima", u sklopu koje su, a dojavljivali su im to građani, popisali sedamdesetak rubnjaka koje treba spustiti. Popis su proslijedili i u Vijeće gradske četvrti. Vanja je član i Ekoekipe Prečko, koja je zapušteno zemljište u tom kvartu uredila te su tu sada gradski vrtovi.

Fill out my online form.

Komentara 8

SA
samoborka
11:10 16.05.2015.

Samo naprijed! Nama trebaju ovakvi ljudi..s idejom i voljom za rad. A ne zgubidani koji samo prigovaraju a sami nista ne rade. Zato..svaka cast gospodinu i podrska.

AN
Andreeejjj
15:26 16.05.2015.

Predrad Janković - Janko iz Srednjaka, taj penzionirani stari K-1 borac i uličar zna sve!

DU
Deleted user
13:13 16.05.2015.

Čuj povijest Trešnjevke, Trešnjevka ima stvarno mnogima nepoznatu i slavnu povijest, zanimljiva je kao i povijest Žitnjaka, u stvari povijest Žitnjaka bi bila zanimljiva s obzirom na stanovnike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije