Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlučni u provjeri

Otkaz zbog lažnih papira za 259 radnika, još ih se 700 provjerava

02.12.2013., Zagreb - Radnici Cistoce uklanjaju glomazni otpad ostavljen na ulici u Vrapcanskoj ulici, u naselju Gornje Vrapce. Odlukom Ministarstva Zastite okolisa izdano je rjesenje o zabrani odlaganja glomaznog otpada na deponiju Jakusevec.  Photo: Zel
31.10.2014.
u 08:00

Najviše ih je s krivotvorinama radilo u ZET-u i Čistoći. Ukupno su do 30. rujna "testirane" isprave 9272 ljudi u cijelom Holdingu

Nakon što je nekadašnja pomoćnica i pravnica uhićenog predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića Ksenija Boras dobila otkaz jer se otkrilo da je lažirala diplomu Pravnog fakulteta, u gradskoj tvrtki započela je proljetos provjera dokumentacije zaposlenih o njihovu školovanju, a posao unutarnje revizije sada je pri kraju. Počevši s Direkcijom gradske tvrtke, iz koje je spomenuta pravnica neslavno otišla, u Holdingu su otkaze uručili još za 253 zaposlenika, od 279 koliko ih je uhvaćeno s lažnom diplomom ili svjedodžbom, a protiv njih 185 podignuta je i kaznena prijava jer su oštetili tvrtku.

Povratne informacije

Iako je, kako smo saznali iz unutarnje revizije Holdinga, provjereno 92 posto diploma ili svjedodžbi djelatnika tvrtke, odnosno ukupno 8.292 osoba za koje je zatražena provjera, a na tapeti revizora još je 700 zaposlenika za čije diplome i svjedodžbe se čekaju povratne informacije od nadležnih obrazovnih ustanova u kojima su se navodno školovali.

– Prema dosad prikupljenim podacima iz revizije vjerodostojnosti diploma o završenom studiju i svjedodžbi o završenoj srednjoj školi, na dan 30. rujna 2014. upućena su ukupno 9.272 zahtjeva za verifikacijom. Od nadležnih fakultetskih i srednjoškolskih ustanova provjereno je njih 8.572 i ustanovljena je nevjerodostojnost za 279 djelatnika ili tri posto – stoji u nalazu revizije završene krajem rujna.

Najviše zaposlenika s neodgovarajućom stručnom spremom radilo je u ZET-u. Ondje su tako 84 osobe radile na poslovima na kojima nisu smjele, a ZET u korak slijedi Čistoća u kojoj je čak 71 zaposlenik uhvaćen s lažnom dokumentacijom o obrazovanju.

Prošle neokaljano

Veliki broj lažnjaka otkriven je i u drugim podružnicama. Tako su u Zagrebparkingu i Tržnicama Zagreb otkrivene po 23 osobe, u Zagrebačkim cestama njih 17, Zrinjevcu 13, a u Vodoopskrbi i odvodnji 11 zaposlenika. Većini radnika s lažnom dokumentacijom uručeni su odmah otkazi, a protiv velikog broja podignute su i kaznene prijave zbog uzrokovanja štete. No, neke od podružnica i društava provjeru su prošle neokaljano.

Tako u Autobusnom kolodvoru i Gradskoj plinari Opskrba, gdje je zaposleno po sto osoba, dosad nije pronađen niti jedan lažni dokument o školovanju tamošnjih zaposlenika.

Kako doznajemo iz Holdinga, provjerit će se apsolutno svi zaposlenici kako bi se konačno riješio problem s ilegalnom dokumentacijom, a o svemu je upoznata i Gradska uprava, odnosno uhićeni gradonačelnik Milan Bandić koji je reviziju i naredio nakon afere sa Ksenijom Boras.

Komentara 34

ST
stefj
09:33 31.10.2014.

Hm, možda je i ovo jedan od razloga Bandićeva uhićenja, ne može se nekažnjeno čistiti SDP-ove uhljebe... Mada, ne sumnjam da su dotični odmah uredno zbrinuti na drugim mjestima, npr. državnoj upravi.

L0
luena 01
09:37 31.10.2014.

A sta se brinete za ove ,ima SDP jos svojih koje treba zaposliti...polako ali sigurno privatiziraju Hrvatsku u svoje svrhe...

DU
Deleted user
09:13 31.10.2014.

o tome sam piso lazne diplome na stotine sada jos da policija napravi reviziju vozackih dozvola jer u hr ima mnogo sofera teretnih vozila sa falcifikatima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije