Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dugogodišnje istraživanje

Ostavština žena koje su promovirale turizam na izložbi u NSK

Foto: Nacionalna i sveučlilšna knjižnica u Zagrebu
1/3
01.08.2023.
u 08:30

U postavu autorice Jasenke Kranjčević s Instituta za turizam naći će se i putopis o Hrvatskoj Maude M. Holbach te zapisi Sofije, supruge bana Josipa Jelačića

Autorica putopisa o Hrvatskoj Maude M. Holbach, planinarka i spisateljica Dragojla Jarnević te Sofija Jelačić, supruga slavnog bana i žena značajnog političkog utjecaja samo su neke od žena koje su svojevremeno uvelike pridonijele hrvatskom turizmu, a čija će se ostavština, među ostalim, naći u postavu izložbe "Žene u promociji turizma Hrvatske" koja se danas u 14 sati otvara u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Izložba autorice Jasenke Kranjčević s Instituta za turizam nastala je u sklopu dugogodišnjeg istraživanja koje provodi Institut, a svjedoči o značajnoj ulozi žena u promociji odmorišnog, sportskog, zdravstvenog i poslovnog turizma kao i bogatoj hrvatskoj turističkoj baštini. Među eksponatima će se tako naći i brojni putopisi, turistički vodiči, plakati, brošure i razglednice koji prezentiraju žene iz različitih društvenih slojeva, među kojima su i kuharice, sobarice te žene u narodnim nošnjama iz raznih krajeva Hrvatske.

VEZANI ČLANCI: 

– Istraživanje uloge i vrednovanja položaja žena u promociji turizma tijekom njegova povijesnog razvoja temelji na bogatoj donaciji građe arhitekta Aleksandra Lasla kao i građi knjižnice Instituta za turizam. Provedeno je u suradnji s Institutom za etnologiju i folkloristiku te brojnim drugim hrvatskim turističkim i baštinskim ustanovama, među kojima i Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu – kažu iz NSK.

Uz autoricu, otvorenju će prisustvovati i pomoćnica za djelatnost središnje knjižnice Sveučilišta u Zagrebu Dijana Machala, ravnateljica Instituta za etnologiju i folkloristiku Iva Niemčić te znanstvena savjetnica na Institutu za turizam Sanda Čorak.

VEZANI ČLANCI: 

Izložba koja će se u predvorju NSK moći razgledati do 25. kolovoza dio je cjelogodišnjeg programa nazvanog "Žene u NSK" kojim knjižnica, u suradnji s brojnim kulturnim i znanstvenim ustanovama, slavi postignuća žena u kulturi i znanosti, a kako bi, dodaju, inspirirali i potaknuli na istraživanja te upotpunili pogled na hrvatsku povijest i baštinu, u kojoj su žene i njihovi doprinosi još uvijek nedovoljno prepoznati. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije