Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zg studentice

Osmislile aplikaciju kojom liječnici prate stanje pacijenata

iderma (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
16.07.2013.
u 14:43

Europska komisija izdvojila je njihov projekt među 10 najboljih iz cijele Hrvatske

Ana Burica i Josipa Majić 23-godišnjakinje su impresivnih životopisa. Govore najmanje tri strana jezika, studentice su Međunarodnog programa poslovne ekonomije i upravo proživljavaju najintenzivniju godinu u životima. Lani u rujnu osmislile su startup-projekt IDerma – mobilnu aplikaciju za privatne dermatološke klinike kojoj je cilj pacijentima pomoći da prate razvoj svog stanja prije i nakon odlaska liječniku, ali aplikacija vrijedi i obrnuto – za klinike prikupljaju podatke o pacijentima, njihovim potrebama...

Zasad imaju 10-ak medicinskih klijenata te još toliko iz obrazovnih institucija. Proizvod je individualan i rade ga po narudžbi te isporučuju unutar 48 sati, a stoji 99 dolara. Domaćih klijenata još nemaju jer naše tržište još nije na toj razini. Zbog toga ulazak u EU njima otvara vrata, a upravo Europska komisija izdvojila je njihov projekt među 10 najboljih iz Hrvatske.

– Nitko od IT-developera nije razmišljao na način da vlasnicima klinika ponudi platformu koju mogu kreirati sami znajući unaprijed što je pacijentima potrebno. Ključno je imati povratnu informaciju i analizu prikupljenih podataka – kaže Josipa Majić.

Svjetska podrška

Ana Burica analizira podatke, a to je i ono što podiže vrijednost projektu. Treća kolegica Petra Milković vodi brigu o financijama, no na magisteriju je u Londonu i pomaže im koliko može. 

– Do 40 posto pogrešaka u liječenju nastaje zbog loše komunikacije između pacijenta i liječnika, ali i osoblja, pokazuju istraživanja. Naš bi proizvod to mogao promijeniti – kaže Josipa.

Dok ih Komisija nije predstavila, nitko u Hrvatskoj nije znao za projekt. A nakon toga uslijedili su brojni intervjui za strane medije – Le monde, Elle, ORF... Europljane je zanimalo kako su kao mlade djevojke uspjele i što o tome misle vršnjaci.

IDermu podržala je i Svjetska banka koja je djevojke pozvala na konferenciju u Južnoafričkoj Republici na koju nisu otišle jer nisu uspjele dobiti vize.

>>I zagrebački studenti dobili svoju majicu s kapuljačom i logom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije