Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svi se super slažu

Orkestar koji spaja stotinu mladih glazbenika slavi pet godina druženja

Simfonijski orkestar mladih na probi u Centru za kulturu Maksimir
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/7
28.01.2020.
u 14:24

Večeras na rođendanskom koncertu udruge SO DO sviraju simfoničari iz Zagreba i Istre

Glazba može pomicati planine i biti pokretač najpozitivnijih promjena u društvu. Ta je misao potaknula nastanak udruge SO DO, objašnjava njezin voditelj Ricardo Luque, koja danas koncertom u Lisinskom slavi petu godišnjicu djelovanja. Udruga, naime, okuplja stotinjak mladih glazbenika koji djeluju kao dva orkestra, jedan u Istri, odnosno Puli, a drugi u Zagrebu, te se za razne prigode spajaju. Tako će biti i za rođendan, na kojemu će velebni Simfonijski orkestar mladih svirati skladbe koje su ih pratile proteklih pet godina, poput djela Antonija Vivaldija, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Ludwiga van Beethovena... Koncert počinje u 19.30 sati, ulaznica je 70 kuna, a sva prikupljena sredstva donirat će se udruzi Krijesnica koja pomaže djeci oboljeloj od malignih bolesti.

Učenje za život

– Dva člana našeg orkestra izliječena su od malignih bolesti pa je to dodatna komponenta zbog koje smo tako senzibilizirani oko koncerta – govori Luque dok se “njegova djeca”, kako ih naziva, uštimavaju prije probe. Najmlađe od “njegove djece” u orkestru ima devet godina, a najstarije 25, no dobna razlika ne predstavlja problem jer se svi odlično slažu.

– Imam svoje četvero djece, ali ovdje se osjećam kao da ih imam na stotine. Iako nas je puno, vlada sinergija, nitko nije sam i izoliran kao otok, već si svi pomažu – ističe poznati glazbenik, dodajući kako se kroz udrugu trude razviti osobine poput odgovornosti, solidarnosti, pedantnosti, predanosti...
– Želimo ih i pripremiti za život, naučiti osnovne stvari koje će im trebati. Voljeli bismo usto da imaju mjesto gdje se uvijek mogu opustiti, pronaći smisao i radost življenja. Ovo je mnogo više od glazbe, ona je na kraju samo rezultat – objašnjava Luque.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

A u sumiranju svojih petogodišnjih rezultata na koncertu izvest će i segment iz opere “Ero s onoga svijeta” koja je bila dio flash moba orkestra u Zračnoj luci Zagreb u lipnju prošle godine u povodu Svjetskog dana glazbe, a dvosatni nastup pod dirigentskim palicama Ante Sladoljeva i Denisa Modrušana uključivat će i “Uvertiru 1812” te “Capriccio Italien” Petra Iljiča Čajkovskog, kao i čuveni prvi stavak iz Beethovenove prve simfonije.

Imaju i poznate goste

– Našim će se mladima pridružiti i poznati glazbenici, poput hrvatskoga rogista svjetskog ugleda Radovana Vlatkovića te istarskoga skladatelja i kantautora Brune Krajcara – napominje Luque.

No, usprkos tome što dijele pozornicu s velikim imenima, treme nemaju jer je sve, kažu, kao da se druže s prijateljima.

– Dugo se znamo, družimo se i izvan proba, pa zato nismo nervozni. A i lakše je kad nas je ovako mnogo nego kad imamo solistički nastup – ističe četrnaestogodišnji Matija Bojko, koji svira kontrabas, a u udruzi SO DO gotovo je od samog početka. Uzbuđenje oko nastupa ne krije, a dijeli ga i trinaestogodišnja Leticija Samovojska, koja violončelo svira od osme godine, dok je u udruzi dvije.

– Uživam biti s prijateljima i istovremeno svirati. Glazba je jedino što me umiruje, ali i podiže – kaže Leticija. Ljubav prema glazbi prenijela je na nju starija sestra, sedamnaestogodišnja Ema, pa će zajedno, rame uz rame, zasvirati i na večerašnjem koncertu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije