Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ritam grada

Onaj tko je smislio tipku na semaforu garant nikad ne ide pješice

semafor
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
12.05.2016.
u 18:00

Da bi se upalilo zeleno, treba se na vrijeme najaviti, u suprotnom možete čekati – vječno

Na nekim križanjima u Zagrebu, poput onog Ulice grada Vukovara i Držićeve, često je da se za automobile upale zelena svjetla na semaforima u smjeru istok-zapad ili sjever-jug, a da pješaci koji se kreću također tim smjerovima i dalje stoje čekajući da se i njima upali zeleno svjetlo.

I tako prođe cijeli ciklus semafora na križanju, a pješaci i dalje stoje jer im cijelo vrijeme svijetli onaj crveni čovječuljak. A razlog tome je to što nitko nije na vrijeme pritisnuo onu tipku na semaforu za pješake. Tako je to netko smislio – da bi im se upalilo zeleno, pješaci moraju na vrijeme najaviti svoj prelazak. Ako ne najave – e, stajat će sve dok ne skuže što treba napraviti. Tako nešto mogao je smisliti samo onaj tko nikad ne ide pješice i nema pojma kako je to biti pješak.

Njemu nije palo na pamet, primjerice, da vozači automobila moraju pritisnuti tipku na semaforima da im se upali zeleno. Jer je sigurno i on vozač. A to pritiskanje tipke da bi se upalilo zeleno dovodi do apsurdnih situacija. Tako sam svojedobno prelazio Držićevu na križanju s Vukovarskom u smjeru zapad-istok i, dok sam prilazio semaforu, otvorio se tok zapad-istok, za automobile je svijetlilo zeleno, no na pješačkom prijelazu u tom smjeru i dalje je bilo crveno jer nitko nije na vrijeme pritisnuo tipku. Prešao sam cestu unatoč tome.

S druge strane dočekala me je policajka i optužila da sam prešao cestu na crveno. Kazna – 300 kuna. Pokušao sam joj objasniti da u biti nisam prešao na crveno jer je za automobile bilo upaljeno zeleno svjetlo u smjeru zapad-istok, u kojem sam se i ja kao pješak kretao te da nisam kriv što se nije i pješacima upalilo zeleno. 
Pokušao sam joj objasniti i suludi sistem s tipkom za pješake na semaforima, no ona se i dalje držala onoga što je vidjela — da je svijetlilo crveno dok sam prelazio cestu.

Na kraju mi ipak nije naplatila kaznu, ali me upozorila: Drugi put čekajte da se upali zeleno. No, priznajem, ja i dalje koristim zdrav razum za prelazak ceste bili semafori ondje ili ne.

Komentara 20

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
19:28 12.05.2016.

onaj koji je napisao ovaj naslov "garant" nije imao hrvatski u skoli

BA
baba44713
09:29 13.05.2016.

Zagreb je inficiran tipkalima za pješake strogo zato što ih je u jednom trenutku neki rođo imao na lageru pa su po hitnom postupku instalirama i gdje treba i gdje ne treba ( a treba možda na 10% raskrižja, ako i toliko). Ali nema veze, autima ne smetaju, pa kog briga.

DU
Deleted user
20:36 12.05.2016.

Prava slika zagrebačkog pješaka: "Tako nešto mogao je smisliti samo onaj tko nikad ne ide pješice i nema pojma kako je to biti pješak... za automobile je svijetlilo zeleno, no na pješačkom prijelazu u tom smjeru i dalje je biloo crveno .... Prešao sam cestu unatoč tome."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije