Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izigrani goričanin

'Iskoristili poticaje za invalide i dali mi otkaz'

Invalidi zapošljavanje
Foto: Kronike VG
1/5
25.03.2014.
u 08:55

- Dobili su poticaje za prilagođavanje WC-a za osobe s invaliditetom. Taj WC je trebao šefici koja ima invalidnost, ali novac je mogla dobiti samo na osnovu zaposlenog invalida - kaže Marko Vračan na tribini o Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom

Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom na snagu je stupio početkom godine, a o tome što donosi osobama koje traže posao i poslodavcima, govorilo se na tribini u Pučkom otvorenom učilištu u Velikoj Gorici.

Kazne za nezapošljavanje

Kronike Velike Gorice podsjećaju da će poslodavci koji zapošljavaju više od 20 ljudi, od 1. siječnja 2015. godine morati na svakih 20 radnika imati zaposlenu jednu osobu s invaliditetom. Oni koji se ogluše, plaćat će mjesečnu kaznu od 30 posto minimalne bruto plaće za svaku osobu koju je trebao zaposliti.

- Ako je poslodavac prema kvotnom sustavu trebao zaposliti jednu osobu, a to nije učinio, mjesečna novčana naknada u tom slučaju iznosi 902 kune mjesečno i tako sve dok je ne zaposli – napominje pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Tatjana Dalić.

Zamjenske kvote

Ako nije u mogućnosti zaposliti osobu, poslodavac može koristiti i zamjensku kvotu. Primiti učenika ili studenta na praksu, stipendirati ga ili stručno osposobiti za rad.
- Poslodavac će biti u mogućnosti i sklopiti ugovor o poslovnoj suradnji s osobom s invaliditetom koja ima svoj obrt, kućnu radinost ili tvrtku, što je također zamjenska kvota za nezapošljavanje – ističe Dalić.

Poslodavci koji će zapošljavati osobe s invaliditetom, a imaju manje od 20 djelatnika i to nisu obvezni činiti, bit će novčano nagrađeni. Za svakog zaposlenog mjesečno će dobivati 15 posto minimalne bruto plaće.
Od 1. lipnja do 31. listopada poslodavci će o broju zaposlenih osoba s invaliditetom morati dostaviti podatke u e-očevidnik Zavoda za mirovinsko osiguranje.

Predsjednik Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Velike Gorice Darko Matić ukazao je na apsurd ukidanja osobne invalidnine nakon zapošljavanja.

- U gradsku upravu na stručno osposobljavanje primljena je djevojka koja koristi 1250 kuna osobne invalidnine. Počela je zarađivati 1600 kuna, ali ostala je bez 1250 kuna! Riječ je o novcu isključivo vezanom uz njezin invaliditet. Sada ispada kako zarađuje 350 kuna. Zakon je apsurdan jer osoba zaposlenjem ne gubi invalidnost. Osobna invalidnina služi da nadomjesti ono što je onemogućeno invaliditetom – napominje Matić.

Zloupotreba povlastica

Marko Vračan upozorio je na zlouporabu poticaja za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Tri godine je radio u jednoj zagrebačkoj udruzi osoba s invaliditetom, a nakon što je poslodavac iskoristio poticaje, ugovor mu više nije produžen.

Na stručno osposobljavanje primljena je djevojka koja koristi 1250 kuna osobne invalidnine. Počela je zarađivati 1600 kuna, ali ostala je bez 1250 kuna! Ispada kako zarađuje 350 kuna. Zakon je apsurdan jer osoba zaposlenjem ne gubi invalidnost

Darko Matić

Povjerenstvo za osobe s invaliditetom, Velika Gorica

- Dobili su poticaje za prilagođavanje WC-a za osobe s invaliditetom. Taj WC je trebao šefici koja ima invalidnost, ali novac je mogla dobiti samo na osnovu zaposlenog invalida. Novac su iskoristili, a mene otpustili s 31. prosincem 2013. Moja plaća išla je preko fonda za profesionalnu rehabilitaciju, a jedini trošak za mene imali su na putnim troškovima na relaciji Zagreb-Velika Gorica u iznosu 600 kuna. Kao razlog otpuštanja naveli su upravo to da više ne mogu plaćati prijevoz. Sada su opet raspisali natječaj za upravnog administratora, posao koji sam ja obavljao – ispričao nam je 22-godišnji Vračan.

Informirao me radnik

Velikogorički poduzetnik Davorin Kacian naglasio je važnost informiranja gospodarstvenika o poticajima koji se mogu dobiti za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

 U biznisu sam 25 godina, a o svemu me upoznala tek osoba s invaliditetom koju sam zaposlio. Poslodavci jednostavno nemaju potrebne informacije o tome – rekao je Kacian, na što je pomoćnica ministra rada Tatjana Dalić odgovorila kako bi komore trebale informirati svoje članove.

- U naše aktivnosti su uključeni i HUP i HOK koji bi poslodavcima i gospodarstvenicima i trebali davati sve potrebne informacije – rekla je Dalić.

Na tribini je govorila i privremena ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, dr. Lidija Hrstić –Novak. Naglasila je važnost uključivanja osoba s invaliditetom u sustav rada, nakon utvrđivanja invaliditeta i profesionalne rehabilitacije.

Komentara 1

DU
Deleted user
10:39 29.03.2014.

kaos u sistemu pogodovanje u kriminalnim radionicama, onog ko je napiso takav truli zakon pa i ko ga je izglaso treba sankcionirat to nije sve i ostala volonterska zaposljavanja su takodje kriminalne radionice a kriv je sustav supli zakoni koih ima na pretek molim da se informirate o istim i takvim zakonima u susjednoj austriji samo ga prepisite netrebate ga izmisljat pa ce sve funkcionirat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije