Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najava obračuna s reklamama

Odluka o komunalnom redu digla buru među oglašivačima: Ugrožene su tisuće radnih mjesta u Zagrebu

Zagreb: Jutro u gradu svanulo je bez ijednog ?ovjek na cesti
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
15.02.2023.
u 18:00

- Ugrožavaju se na tisuće radnih mjesta i industrija teška na stotine milijuna eura. Osim toga, mnogi suvlasnici zgrada krenuli su u obnovu zgrada planirajući i računajući na izvore prihoda od oglašivačkog prostora s pročelja zgrada. Krediti su podignuti, a izvora financiranja ovom Odlukom više ne bi imali - poručuju iz udruge oglašivača.

Početkom tjedna završila je javna rasprava o Nacrtu prijedloga Odluke o komunalnom redu Grada Zagreba. Novi komunalni red koji bi se uskoro trebao naći pred zastupnicima Gradske skupštine i prije rasprave izazvao je brojne i burne reakcije. Naime, najavljujući novu Odluku gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je i obračun s ilegalnim plakatima te divljim oglašavanjem u metropoli kazavši kako će se i u te poslove uvesti financijski, ali i estetski red.

Oporba i tvrtke za oglašavanjem kao sporne točke u prijedlogu nove Odluke ističu monopol jedne gradske tvrtke nad vanjskim oglašavanjem na način da ograničava reklamne površine na12 m2 koju isključivo ima tvrtka Zagrebplakat u vlasništvu grada Zagreba, kao i roka od 2 godine za postavljanje novih plakatnih površina koji, tvrde, nije dovoljan za povrat investicije. Najspornija je, dodaju, odluka u čl. 165 da se retroaktivno ukidaju svi panoi kojima su izdane pravovaljane lokacijske dozvole čime bi se zacementirao monopol jedne gradske tvrtke umjesto da se prema odluci sudova raspiše natječaj i omogući fer tržišna utakmica.

Na tu je temu gradski zastupnik iz redova HSLS-a Kristijan Jelić održao konferenciju za medije uoči sjednice Gradske skupštine sljedećega tjedna.

-  Ukidanje ili drastično ograničavanje mogućnosti komercijalnog oglašavanja na administrativnom području Grada Zagreba neće proći bez ozbiljnih posljedica po gospodarsku aktivnost u Gradu Zagrebu. Financijske posljedice će izravno i neizravno osjetiti građani Grada Zagreba kao i pravni subjekti. Grad će takovom odlukom biti i pravno izložen potencijalnim sudskim sporovima,  koji će na kraju donijeti dodatne troškove gradu - kazao je Jelić.

Foto: Lovro Domitrovic/PIXSELL, ilustracija

Jelić se slaže s idejom da se red u oglašavanje mora uvesti u skladu sa svjetskim standardima i tehnološkim napretkom, ali ne na uštrb vizure povijesne jezgre, kulturnih dobara i građana, ali istaknuo je kako se to ne smije raditi "preko koljena" te da nije bitno sviđa li se nešto gradonačelniku ili ne, već kakav je utjecaj takve odluke na Grad. Zastupnik HSLS-a naglasio je kako je pripremio i sedam amandmana kojima će pokušati, kako je kazao, ispraviti nepravdu.

FESPA Hrvatska, udruga tiskarske i grafičke industrije, priopćenjem je izrazila svoju podršku svim dionicima industrije oglašavanja, a gradski Nacrt prijedloga Odluke o komunalnom redu ocijenila udarom na oglašivačku industriju, slobodu tržišne konkurencije i na tisuće radnih mjesta kako u oglašavačkoj industriji tako i u povezanim industrijama.

Foto: Fespa.hr

- Ugrožavaju se na tisuće radnih mjesta i industrija teška na stotine milijuna eura. Osim toga, mnogi suvlasnici zgrada krenuli su u obnovu zgrada planirajući i računajući na izvore prihoda od oglašivačkog prostora s pročelja zgrada. Krediti su podignuti, a izvora financiranja ovom Odlukom više ne bi imali - poručuju iz FESPA-e te dodaju kako gradska vlast nije vodila dovoljno računa o tome da pojasni odluku.


>> VIDEO: Velike promjene u zagrebačkom tramvajskom prometu od ponedjeljka: Linije 5 i 7 mijenjaju trasu

Komentara 1

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
13:29 16.02.2023.

S obzirom da gospon zenf, očito, planira zatvoriti odnosno pritvoriti pipu još jednog gradskog prihoda (osim sada plakata, tu je i gubitaš ZET s čijih vozila miču reklame), zanima me kako misli nadoknaditi te prihode? Novo zaduživanje grada (za sada imamo već dva), dizanje cijena usluga građanima? Farbanje klupa i crtanje biciklisitčkih staza bez kraja i početka je mila majka u odnosu na ovo zadnje. Frajer nema nikakvu viziju budućnosti ovog grada, pa shodno tome niti planira niti rješava krucijalne stvari.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije