Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kvartovi nekad i sad

Od HAŠK-ova do stadiona GNK Dinama u 102 godine

Maksimir stadion
Foto: Muzej grada Zagreba
1/3
25.04.2014.
u 17:00

U povodu izložbe Maksimir – povijest i kvartovski simboli, Muzej grada Zagreba, travanj-svibanj 2014.

Brojni su tekstovi ispisani o današnjem nogometnom stadionu GNK Dinama, ali je manje poznato da je na mjestu tog stadiona još 1912. godine HAŠK (Hrvatski akademski športski klub) sagradio svoj prvi stadion. HAŠK su osnovali 1903. studenti Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom Akademički športski klub (AŠK), a ime HAŠK dobio je 1904. godine.

Rekonstrukcija

Klub je počeo skromno, uz velike probleme zbog nedostatka adekvatnog prostora za treniranje i natjecanje. Ti problemi riješeni su 1911. godine kada HAŠK-ovci dolaze u Maksimir gdje započinju s uređenjem nogometnog igrališta, a 5. svibnja 1912. odigrana je i prva utakmica. Uz nogometno igralište s drvenim tribinama koje su mogle primiti 6000 gledatelja uređuje se atletska staza i ostala atletska borilišta, a pokraj njih i teniski tereni.

Foto: Marko Prpić/Pixsell

Foto: Marko Prpić/Pixsell

Najveće hrvatsko sportsko društvo, koje je imalo sekcije za nogomet, atletiku, tenis, plivanje, skijanje, hokej na ledu, hokej na travi, mačevanje, motociklizam itd., ukinuto je 1945. godine, a igrališta i prostorije naslijedilo je novoosnovano društvo „Akademičar“. Ubrzo su i drvene tribine iz Maksimira prenesene u Kranjčevićevu ulicu.

Maksimirski stadion dodijeljen je na korištenje 1948. Nogometnom klubu Dinamo te je, prema projektu arhitekta Vladimira Turine i suradnika, počela gradnja novog stadiona Dinama podizanjem zapadne i sjeverne tribine u razdoblju od 1953. do 1955., kada započinje i rekonstrukcija atletske staze, nakon čega se gradi istočna te na kraju južna tribina koja je dovršena 1969. godine.

Novo preuređenje

Prve utakmice na novom stadionu počele su se igrati početkom pedesetih godina 20. stoljeća. Potkraj 20. stoljeća ponovo se pristupilo rekonstrukciji stadiona prema projektu arhitekta Branka Kincla i Nikole Filipovića.

>>Zakladne bolnice jedno su od najvećih hrvatskih postignuća

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije