Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obnova vrelovoda

Od danas velik broj Zagrepčana bez tople vode: Vraća se tek 9.8., ali ima i dobra vijest

Zagreb: Zbog radova na vrelovodu za promet zatvorena Horvaćanska cesta
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
19.07.2023.
u 07:30

Dobra vijest u ovome svemu jest da je ovo zadnja godina projekta, odnosno zadnje hladno ljeto u tuš kabini jer milijunski projekt privodi se kraju.

Od danas, 19. srpnja pa sljedećih dvadesetak dana, odnosno sve do 9. kolovoza stanovnici dijela novozagrebačkih naselja bit će bez tople vode - opet. Na hladno tuširanje tako će se morati ponovno priviknuti svi oni koji žive u Utrini, Travnom, Jakuševcu, Dugavama i Sloboštini.

Razlog je svima dobro poznat jer traje već dugo. Riječ je o radovima HEP Toplinarstva koje posljednje tri ljetne sezone obnavlja trećinu vrelovodne mreže u metropoli, odnosno nešto više od 60 kilometara cijevi. Ovaj dio Novog Zagreba tako je bez vode bio i nedavno, odnosno od 14. lipnja do 5. srpnja, voda se tada vratila na dva tjedna i od ove srijede ponovno je nema.

POVEZANI ČLANCI:

- Ranije su se provodile tekuće obustave, dok je ovo završna obustava isporuke. Time će završiti kompletna rekonstrukcija magistralnog vrelovoda putem kojeg se toplinskom energijom opskrbljuju naselja Utrine, Travno, Dugave, Sloboština i Jakuševec - navode iz HEP-a.

Bez tople vode tijekom ovog, ljetnog razdoblja, bit će i dijelovi još nekih naselja u Zagrebu, a njihov popis nalazi se u tablici niže.

Foto: HEP Toplinarstvo

Dobra vijest u ovome svemu jest da je ovo zadnja godina projekta, odnosno zadnje hladno ljeto u tuš kabini jer milijunski projekt privodi se kraju.

Dovršetkom Projekta smanjit će se toplinski gubici za približno 28 posto, gubici nadopune pogonske vode za približno 47, a broj hitnih intervencija na rekonstruiranim dionicama vrelovoda za 90 posto. Također, smanjenje gubitaka toplinske energije će rezultirati i smanjenjem potrebe za proizvodnjom toplinske energije te posljedično smanjenjem emisija onečišćujućih tvari u okoliš, procjenjuju u HEP-u.

Predviđa se da će provođenje ovog projekta dvije godine nakon završetka provedbe rezultirati smanjenjem emisija CO2 za 11.104 tona u odnosu na opciju uobičajenog poslovanja. Usto, novi cjevovod trebao bi značiti i mirnije i sigurnije zime bez iznenadnih pucanja vrelovoda i gejzira usred kvarta čim temperature padnu.

VIDEO Opći kolaps i zastoj kod Avenue Malla, vozači se uplašili nevremena i formirali ogromnu kolonu za garažu

Ključne riječi

Komentara 7

AN
AntePortas9
08:11 19.07.2023.

Od 19. do 9. kolovoza, prvi retrospektivni građevinski zahvat u povijesti. U vrijeme Bandića bi se vec Možemovci valjali po cesti u znak prosvjeda.

DU
Deleted user
08:08 19.07.2023.

A račune će uredno naplatiti kao da je tople vode bilo.

SB
Stroga Babaroga
08:54 19.07.2023.

Ne valja kad se vrelovod obnavlja, ali ne valja niti kad cijevi pucaju od starosti ili kada voda curi iz njih jer su pune rupa… uvijek nezadovoljni! Prošlo ljeto je moj kvart (i mnogi drugi u Zagrebu) dugo bio bez tople vode, preživjeli smo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije