Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gotova obnova studentskih domova

Od 4. siječnja useljavanje u nove sobe s hladnjakom, internetom...

23.12.2015., Zagreb - U Studentskom domu Stjepan Radic svecano je obiljezen zavrsetak radova na rekonstrukciji studentskih naselja Stjepan Radic i Cvjetno.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
24.12.2015.
u 10:40

Radovi vrijedni 300 milijuna kuna završeni su u roku, no novi uvjeti utjecali su i na porast cijena soba, i to od 50 do 200 kuna mjesečno

Zagrebački studentski domovi Stjepan Radić i Cvjetno naselje konačno su zasjali punim sjajem. Gotova je, naime, i to u roku, njihova obnova u povodu Europskih sveučilišnih igara 2016. godine, a jučer je svečano obilježeno i dobivanje uporabne dozvole. Tom su prigodom nadležni, ali i studenti, razgledali nove sobe zbog kojih bi se, slažu se svi, najradije vratili u studentske dane.

Energetski učinkoviti

Dva najveća zagrebačka studentska doma u zadnja su četiri mjeseca dobila nove krovove, fasade, podove, namještaj, sanitarije... Svaka soba ima i hladnjak te bežični internet, a povećana je i sigurnost domova, koji su i energetski učinkoviti.

Obnova vrijedna gotovo 300 milijuna kuna za više od 4500 studenata koji za vrijeme radova nisu mogli u svoje sobe znači i povratak u dom. Useljenje počinje 4. siječnja kada će, osim novih soba, studente dočekati i više cijene smještaja, koje su izazvale polemiku između nadležnih i predstavnika studenata. Naime, predstavnici Studentskog zbora nisu prisustvovali ni jučerašnjem svečanom otvaranju jer tvrde da – Studentski centar radi na štetu studenata. Formirano je, naime, novih šest cjenovnih kategorija za sobe koje su do sada stajale 200, 300 ili 600 kuna. Tako su neke sobe poskupjele od 50 do 200 kuna, što studenti smatraju neprihvatljivim.

– Cijene su previsoke i ako ih se već mijenja, o tome je studente trebalo obavijestiti na vrijeme, a ne desetak dana prije useljenja – rekao je predsjednik Studentskog zbora Zagreb Petar Labrović.

Da je poskupljenje nakon obnove logično, smatra pak Pejo Pavlović, sanacijski upravitelj Studentskog centra, te ističe kako bi ovakvi domovi u bilo kojoj drugoj europskoj državi bili i dvostruko skuplji.

Neodrživ model

Cijene u domovima nisu mijenjane 16 godina, dok je sve ostalo poskupljivalo. To je bilo neodrživo pa je Centar dva puta u posljednjih 15 godina bio u sanaciji – rekao je Pavlović te napomenuo kako je i dalje 70 posto svih soba jeftinije od 400 kuna mjesečno kako bi bile pristupačne studentima, a ne poskupljuje ni hrana u menzama.  

>> Je li uopće moguće da domovi budu gotovi na vrijeme 

>> Sobe u obnovljenim domovima studente će koštati 200 do 700 kn 

>> "Poželim ponovo biti brucoš"

Komentara 3

IL
iluzionist
14:34 25.12.2015.

Joj kako sam slatko fuko po ovakvim kreveticima na savi..to su bili dani

R0
R00kie
13:31 24.12.2015.

iz prve ruke znam da je sve novo OSIM sloja na zidovima koji je od blata i koji su samo prefarbali. Steta sto su odlucili ustediti na tome umjesto da su ga do cigle ogulili i stavili novi sloj

TH
than
02:07 25.12.2015.

Osobno, ne znam sto ce hladnjak u studentskim sobama, osim da trosi struju... Internet je ok i ne znam sto se studenti bune.... Neka odu u privatni smjestaj, ako im smeta cijena, pa da vide. Ovako im vecinu placamo mii porezni obveznici, i dom i hranu, a njima tesko 100 kuna vise platiti. Ok, ako je netko socijalni slucaj, ali vecina njih najmanje 2x vise zapije i popusi za samo jedan vikend od tih 100-200 kuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije