Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bolnica u Klaićevoj

Očajni roditelji: Teško bolesnu djecu liječe u neljudskim uvjetima

Bolnica u Klaićevoj
Goran Jakus/PIXSELL
27.03.2012.
u 10:00

Zgrada u kojoj je smještena bolnica spomenik je kulture, a nema ni pravu protupožarnu zaštitu

Kemoterapija, punkcije, vađenje krvi, mučna je svakodnevica malih pacijenata na onkološkom odjelu zagrebačke Klaićeve. Pedesetak njihovih roditelja osnovalo je udrugu “Ljubav na djelu” i nakon godina strpljivosti krenuli su boriti se kako bi teško oboljela djeca imala dostojne uvjete liječenja.

– Četiri godine vjerujemo i nadamo se gradnji novog onkološkog odjela, a sad ne znamo na čemu smo – kazuje Ljiljana Vuletić, majka bolesnog djeteta.

Opasna im i obična gripa

Odjel za hematologiju i onkologiju zagrebačke Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj, inače Referentni centar Ministarstva zdravlja za solidne tumore dječje dobi, smješten je na jedva osamdesetak četvornih metara, a djeci je na raspolaganju jedan derutni sanitarni čvor. Drugi je za djecu u izolaciji, a roditelji se trebaju snaći po drugim odjelima. Na odjelu sa 21 krevetom trenutačno se liječi 110 djece, što dnevno, a što na terapiji. Nagurani na stolcima uz krevete, dane im nastoje uveseliti roditelji. Uz teška stanja koja prate maligne bolesti, uvjeti na pretijesnoj dječjoj onkologiji nesnosni su.

– Dječji tumor jako brzo raste, u deset dana se razbukta. Moje je dijete 2005. imalo tumor od dva i pol centimetra, koji se za mjesec dana povećao na pet centimetara. U takvim situacijama 10-15 dana čekanja, koja su zbog gužve neizbježna, strašno puno znače – kaže Lj. Vuletić. Nakon pet do sedam dana terapije u bolnici, objašnjava, mali pacijent treba tri tjedna pauze, a za to vrijeme najčešće ima niske trombocite i leukocite u krvi, podložan je sepsi pa krvnu sliku treba svakodnevno kontrolirati. A tako oslabljeni mališani na vađenje krvi moraju u hitnu ambulantu, gdje im opasnost predstavljaju i djeca s gripom!

O nadogradnji nove onkologije u Klaićevoj govori se već nekoliko godina, a roditelji bolesne djece lobirali su pa će PBZ za nju osigurati 20 milijuna kuna. Međutim, zapelo je jer bolnica nema adekvatnu protupožarnu zaštitu! Upitno je koliko bi takve zaštite i bilo moguće s obzirom na to da je zgrada bolnice građena 1909. godine zaštićeni spomenik kulture. Javna vatrogasna postrojba grada Zagreba nije dala zeleno svjetlo za lokacijsku dozvolu za nadogradnju tražene dvije etaže, a upozoravaju da bolnica ni sada nije sigurna u slučaju požara.

 Inspekcija i nepravilnosti

“I prije nadogradnje evidentno je s vatrogasnog gledišta da u slučaju požara građevina nije sigurna za korisnike s obzirom na nedostatak površina za operativni rad vatrogasne tehnike, neadekvatnih stubišta i putova za evakuaciju, nedostatka pravilnog požarnog sektoriranja i sl. S obzirom na dodatno “gomilanje” korisnika u dodatna dva kata na nesigurnoj građevini, ne možemo dati pozitivno mišljenje”, stoji u zaključku Mladena Malčića, zapovjednika JVP. Nepravilnosti je konstatirala i Inspekcija zaštite od požara PU Zagrebačke pri redovitom nadzoru cijelog kompleksa, no hitne mjere za sigurnost korisnika do danas nisu provedene.

Da bi se protupožarni zahtjevi mogli riješiti, po mišljenju arhitekata, potrebno je, među ostalim, otkupiti dio susjednih zemljišta, rušiti (vjerojatno nelegalnu) drvenu garažu, širiti prolaz kroz vežu, a za to valja štemati dio fasade i bočnih stepenica – što je vrlo upitno s obzirom na to da je cijeli blok u zoni zaštite Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture... Iz KBC-a “Sestre milosrdnice”, u sklopu koje je i Klaićeva, nismo dobili odgovor na pitanje kakvi su planovi za dječju onkologiju te hoće li se širiti, kada i na kojoj lokaciji.

Komentara 27

AL
alapača
10:09 27.03.2012.

čestitam, povrh svega i 1 sanitarni čvor na preko 100 djece i njihovih roditelja! barem to se može riješiti.

C1
c11dugi
10:16 27.03.2012.

Ovo je luda zemlja majke mi mile. Jucer citamo kako se dogradjuje ludnica u Vrapcu po najmodernijim standardima, da bi mentalno oboljeli imali privatnost u sobama, a s druge strane nismo u stanju djeci koja boluju i u vecini slucajeva umiru od malignih bolesti, osigurati dostojne uvjete. Ali za glupave Bandiceve zahode na okretistima u koje nitko zdrav osim klosara ni ne ide, novac se nadje. Prestrasno.

OB
-obrisani-
10:09 27.03.2012.

Dječji odjeli su više-manje po svim bolnicama očajni. No odjeli za narkomane i alkoholičare su napravljeni po svjetskim standardima i k tome ti pacijenti imaju potpuno besplatno liječenje. Iz toga zaključujemo ko je prioritet u ovom društvu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije