Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Primljeno je 9 zahtjeva

O blokiranju pruge reagirali iz Grada: Nije istina da se spor provodi od 1959. godine

Zagreb: Marijan Kos blokirao tramvajsku prugu kojom vozi tramvajska linija broj 15
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
15.02.2021.
u 12:35

Nadalje, valja napomenuti da je u svim predmetima voditeljica postupka obavila određene dokazne radnje u cilju pribavljanja dokazne dokumentacije te zakazala usmene rasprave nakon čega su 3 od 9 predmeta pravomoćno okončana, kažu iz Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove

Iz Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove reagirali su na navode stanovnika Gračanskog dolja o problemima s vlasništvom nad parcelama kroz koju prolazi tramvajska pruge ZET-ove linije 15. Jučer je, podsjetimo, predsjednik Mjesnog odbora Gračani Marijan Kos privremeno blokirao prugu i tako ukazao na probleme s kojima se stanovnici bore od, kako je rekao, 1959. godine te apelirao na Grad da se imovinsko-pravni poslovi riješe u što skorijem roku jer bi kroz nekoliko dana prugu mogli blokirati ponovno. Priopćenje koje potpisuje pročelnica dr. sc. Marina Zagorec prenosimo u cjelosti. 

- Utvrđeno je da je Gradski ured za imovinsko-pravne poslove zaprimio ukupno 9 zahtjeva za utvrđivanje naknade za eksproprirane nekretnine, te da su predmetni zahtjevi stranaka zaprimani u razdoblju od 2018. do 2021. godine. Dakle, pravno i činjenično su neutemeljene izjave navedene u objavljenom članku da se slučaj nije uspješno riješio od 1959. godine jer su prvi zahtjevi podneseni tek 2018. godine kod ovog javnopravnog tijela. U tom kontekstu treba spomenuti odredbu članka 62. stavka 2. Zakona o izvlaštenju i određivanju naknade (Narodne novine broj: 74/14 i 79/17) kojom je propisano da će se na postupke određivanja naknade za nekretnine eksproprirane ili deposedirane sukladno ranijim propisima, koji do stupanja na snagu tog zakona nisu pokrenuti primjenjivati odredbe zakona koji je danas na snazi. Jednako tako, budući da se ovi predmeti pokreću po zahtjevu stranaka u smislu odredbe 40. stavka 2. Zakona o općem upravnom postupku nije se moglo niti pristupiti rješavanju istih budući da zahtjevi nisu podneseni.

Nadalje, valja napomenuti da je u svim predmetima voditeljica postupka obavila određene dokazne radnje u cilju pribavljanja dokazne dokumentacije te zakazala usmene rasprave nakon čega su 3 od 9 predmeta pravomoćno okončana na način da su dva zahtjeva pravomoćno odbijena (dakle, podnositelji zahtjeva nisu izjavili žalbe), dok je jedan postupak pravomoćno obustavljen jer je podnositelj od svojeg zahtjeva za naknadu odustao. U odnosu na preostale zahtjeve dokazni postupak je u tijeku te su u pojedinim predmetima zakazane rasprave u mjesecu veljači.

Predmeti koji se vode bit će dovršeni u skladu s odredbama materijalnog zakona nakon što se provede cjelokupni dokazni postupak u kojem će se, između ostaloga, provesti i dokaz uzimanjem izjava stranaka kako podnositelja zahtjeva – vlasnika nekretnine, tako i obveznika naknade – Zagrebačkog električnog tramvaja d.o.o - kaže pročelnika Zagorec. 

Ključne riječi

Komentara 2

VI
Vito
13:40 15.02.2021.

Dakle, pravno i činjenično su neutemeljene izjave navedene u objavljenom članku da se slučaj nije uspješno riješio od 1959. godine jer su prvi zahtjevi podneseni tek 2018. godine kod ovog javnopravnog tijela. --- Što od činjenice da od 1959.g. nije ništa riješeno nije istina??? Ovdje, u ovoj rečenici, je čak i potvrđena tvrdnja da od 1959.g. ništa nije riješeno. ZET, ili Grad, su morali imovinsko-pravne odnose riješiti prije, 1959.g., a ne čekati šezdeset (60) godina. Krave muzare u gradskoj upravi dobivaju novce punih 60 godina, a očito ništa korisno za Grad i stanovnike tog Grada ne rade i sad se pokušavaju "pravnim zavrzlamama opravdati. Jeftino i prozirnije od vode.

VI
Vito
13:31 15.02.2021.

Nije istina??? Možda i nije, što znači da su uzeli zemljište i nikog nisu pitali, a nisu niti konfiscirali, niti oteli, niti oduzeli. Uglavnom kriminalci ostali na vlasti i nakon 1990.g. kad je hdz preuzeo vlast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije