Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mala sretna obitelj

Nova stanarka ZOO-a: Beba patuljastog vodenkonja već pliva kao velika i žuri se dosegnuti 70 kg

Zagreb: Predstavljen novi član obitelji patuljastih vodenkonja u Zoološkom vrtu
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/14
20.01.2023.
u 17:08

Zoološki vrt ponovno ima prinovu, Inola i Otto iz "Kišne Afrike" dobili su mladunče, a ime će mu dati Zagrepčani

Nema još ni dva mjeseca, a već zna plivati i roniti te rijetko napušta bazen. Od jučer jede i krutu hranu, ali od mame se ne odvaja. Tako posljednjih nekoliko dana izgleda život zasad bezimene ženke patuljastog vodenkonja, nove stanovnice zagrebačkog Zoološkog vrta. Prvo je to mladunče sedmogodišnje Inole i 21 godinu starijeg Otta, a sretna obitelj predstavljena je danas u svojoj nastambi u paviljonu "Kišna Afrika" koji je dva mjeseca zbog nove stanarke bio zatvoren za posjetitelje.

Nos s "ventilima"

Na svijet je došla 30. studenoga, težeći nešto više od pet kilograma, a dvomjesečnim hranjenjem majčinim mlijekom dostigla je već težinu veću od 17 kilograma.

– Kako je Inoli to prvo mladunče, strahovali smo kako će proći okot, koji je počeo u ranim jutarnjim satima i cijelo smo vrijeme bili uz nju. Sve je, na sreću, prošlo u najboljem redu, trajalo je samo 15 minuta, a Inola se pokazala kao divna majka. Osjećala je što i kako treba napraviti te je izvrsno slijedila svoje instinkte – kazao je ravnatelj ZOO-a Damir Skok.

20.1.2023., Zagreb - Predstavljanje novog clana obitelji patuljastih vodenkonja, Patuljasti vodenkonji Otto i Inola postali su mama i tata. Photo: Neva Zganec/PIXSELL
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Mladunci patuljastih vodenkonja mlijeko sišu prvih pola godine, a s dva mjeseca počinju jesti i krutu hranu, pa se i zagrebačka beba jučer odvažila kušati ono što jedu njezini roditelji. Zimi je to hrana poput radiča, matovilca, raštike, lucerne, sijena i slame, a ljetni im se jelovnik sastoji većinom od mrkve i trave. Takvim će tempom zasigurno ubrzo doći do ciljanih 70 kilograma kako bi napokon upoznala i tatu Otta, od kojeg su mama i kći nakon okota odvojene.

– Mladunče mora dosegnuti određenu težinu kako bismo i Otta pustili u nastambu jer ženke patuljastih vodenkonja nakon okota još neko vrijeme ispuštaju feromone koji su mužjacima znak za parenje. Kako se malena ne odvaja od majke, postoji opasnost da bi je Otto mogao prignječiti skoči li na Inolu jer teži gotovo 300 kilograma – objasnila je kuratorica za sisavce Dijana Beneta.

Brižna se Inola od svojeg mladunčeta nije odvajala ni pri njezinim prvim koracima u bazen, čiji je duboki dio u početku bio zatvoren. Najprije se malena brčkala u nekoliko centimetara dubokom plićaku, ali ubrzo je zaplivala i u dubinu, čemu ju je poučila majka koja ju je motrila svake sekunde i spašavala od utapanja.

20.1.2023., Zagreb - Predstavljanje novog clana obitelji patuljastih vodenkonja, Patuljasti vodenkonji Otto i Inola postali su mama i tata. Photo: Neva Zganec/PIXSELL
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

– Inola je svoje mlado postupno puštala u bazen, stubu po stubu, a kad je napokon zaplivala, cijelo je vrijeme bila uz nju i svaki put kada bi primijetila da se utapa, njuškom bi je gurnula van – rekla je Dijana Beneta.

Sretni su roditelji u zagrebački ZOO došli iz Njemačke, Inola prije šest godina iz Hallea, a njezin partner Otto prije više od dva desetljeća iz Hoyeiswerda. Iako mužjaci te vrste sisavaca iz reda parnoprstaša u prirodi žive u pravom haremu, sustav parenja im je monogaman, a spolnu zrelost dosežu između četvrte i pete godine. U prirodi točno razdoblje parenja u godini nije poznato, a Inola i Otto imaju priliku na potomstvu raditi cijele godine. Graviditet kod ženki traje u prosjeku šest mjeseci i okoti se jedno mladunče, a u rijetkim slučajevima i blizanci.

20.1.2023., Zagreb - Predstavljanje novog clana obitelji patuljastih vodenkonja, Patuljasti vodenkonji Otto i Inola postali su mama i tata. Photo: Neva Zganec/PIXSELL
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Imaju samo dva para gornjih i par donjih sjekutića, koža im je tamnosmeđa na leđima te boje mesa na trbuhu i grlu, a na ušima i nosu imaju mišićne "ventile" koji se zatvaraju pri zaronu. Dužina tijela im je nešto manja od dva metra, teže u prosjeku od 160 do 275 kilograma i nemaju znojne žlijezde već posebne koje izlučuju uljastu ružičastu tekućinu koja ih štiti od sunca i infekcija.

Prijedlozi na webu

Kako je već dobro znana praksa ZOO-a da u traženju imena prinova sudjeluju i građani, ni ovaj put neće biti iznimke. Za nekoliko će dana, naime, ZOO na društvenim mrežama objaviti da je potraga za imenom malene ženke patuljastog vodenkonja i službeno počela, a prijedloge ćete moći ostaviti u komentarima ispod objave.

Komentara 1

SA
sasha68
16:54 22.01.2023.

sliči na kekina nek se zove milutin

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije