Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
teškoće

Nova Branimirova - novi skupi propali projekt!

branimirova
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/4
31.10.2011.
u 10:00

Stanari na trasi nove Branimirove odbili Grad koji im je nudio od 1200 do 1700 eura po četvornom metru

Projekt spajanja nove i stare Branimirove ulice, vrijedan više od 30 milijuna kuna, i dalje je na čekanju. Neriješeni imovinskopravno odnosi, bespravno sagrađeni objekti, sukobi s vlasnicima parcela preko kojih bi se trebala graditi 320 metara dugačka i 44 metra široka spojnica problemi su s kojima se susreće gradska vlast, a probijanje Zavrtnice sada su blokirali i skupštinari. Na zadnjem zasjedanju Skupštine na dnevnom redu našla se i Zavrtnica. Grad je tražio odobravanje isplate više od pola milijuna eura za 1061 kvadrat zemljišta.

Spor Grada i Skupštine

No, gradski zastupnici taj su prijedlog odbili i zatražili rebalans proračuna, što će gradonačelnik zbog vrtića vjerojatno odbiti. Više od 13 tisuća kvadrata zemljišta na Zavrtnici Grad mora otkupiti ili stanare izvlastiti želi li napokon otvoriti koridor od Glavnoga kolodvora pa sve do Sesveta.

– U objektima koji se nalaze u trasi gradnje produžetka Branimirove ulice živi 15 bespravnih korisnika sa svojim obiteljima i nalazi se velik broj bespravnih objekata – stoji u dopisu Gradskog ureda za imovinskopravne poslove.

Kako bi uklonili prepreku, zatražili su od mjerodavnog ministarstva izdavanje rješenja o uklanjanju objekata, no cjelokupnu dokumentaciju još čekaju.

– Prije rušenja moraju nas zbrinuti. Pa oni su nas htjeli strpati u Kosnicu, u prihvatilište. Bio je sazvan i sastanak, no nas nitko ne zove. Mislim da su to predizborni štosevi jer nas zavlače već 40 godina. Očito je da nas se pokušava zastrašiti – kaže bračni par Župan koji u bespravnoj građevini na trasi “nove” Branimirove živi više od pola stoljeća.

Spremni na selidbu

Nekim stanarima drago je da se konačno pokrenuo postupak otkupa zemljišta, odnosno izvlaštenja.

– Navikao sam se, no s druge strane nije ovo nešto za čime bih žalio. Sve se urušava, a plan mi je uzeti stvari, ženu i dijete te s tri vrećice u ruci krenuti kamo me kotači nose – rekao je Goran Draženović koji posljednjih osam godina živi na Zavrtnici 13. Spremna na napuštanje doma je i Anđa Bujdo. Ipak, trebaju se najprije ispuniti preduvjeti za iseljenje.

– Spremna sam odseliti se. Ovdje je dosta divljaka, a starosjedilaca ionako više nema puno. Jedino što sam tražila i na sastancima jest da želim iz stana u stan, novci mene ne zanimaju – kaže Bujdo.

Sastanci s vlasnicima legalno sagrađenih objekata počeli su nedavno, a neslužbeno doznajemo kako će glavna prepreka za postizanje dogovora biti novac. Stanarima je nuđena cijena od 1200 do 1700 eura po kvadratu, što je, smatraju vlasnici kuća – premalo.

Grad je do sada otkupio 6472 metra četvorna za 20,295.458,kuna, a u postupku izvlaštenja su zemljišta ukupne vrijednosti nešto više od 16 milijuna kuna.

Komentara 10

Avatar neugodan
neugodan
09:55 01.11.2011.

BESPRAVNA je vecina gradjevina. RAZVLASTITI, PRESELITI, SAGRADITI!!! Vise ljudi ce od toga imati koristi nego sacica ovih ucjenjivaca!!! _______________________

Avatar Mali_Matek
Mali_Matek
00:17 01.11.2011.

a kad HDZ gradi, naplati se 100m ceste kao 100km

AU
autoritet
20:22 31.10.2011.

Kada SDP vlada, gradnja 100m ceste ovako ozgleda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije