Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi dan škole

Nogostup do škole nemaju pa ih s nastave kući, da ne bi stradali, prati učiteljica

školarci
Davor Puklavec/PIXSELL
05.09.2016.
u 17:00

Više od pedeset tisuća školaraca u Zagrebu danas je sjelo u klupe, a mnoge škole i vrtići još uvijek nemaju nogostupe do svojih dvorišta

Prvi dan škole! Nekome veselje jer vole učiti kao Ana, a nekima briga jer bi još, kao Ante, željeli ostati na moru. Iznimke, međutim, nema, svatko od nešto više od pedeset tisuća školaraca danas će ponovo sjesti u klupe i započeti još jednu školsku godinu.

Gotovo nastradali

I dok su učenje, domaća zadaća i ispiti jedino o čemu bi školarci morali razmišljati, mnogi od njih će, pogotovo oni koji žive u kvartovima udaljenijima od centra Zagreba, posebno morati paziti na to kako uopće do škole doći. Ceste bez nogostupa, zebri te pune automobila te učiteljice koje djecu prate do autobusa još su uvijek zagrebačka realnost.

– Sad sam četvrti razred i još uvijek pohađam područnu školu Osnovne škole Brezovica, onu u Odranskom Obrežu – objasnio nam je desetogodišnji odlični učenik Ante Lučić te priznao kako mu put do njegove područne škole nije baš najlakše proći. Kako je kazao, đacima u dobi od sedam do deset godina autobus staje nedaleko od škole, ali na putu do učionica moraju po cesti koja je i više nego prometna.

– Jednom je nas petero, kad smo silazili s autobusa, zamalo pokupio auto, a nedavno se to dogodilo i mojoj prijateljici – kaže Ante te dodaje da djecu do autobusa prati učiteljica. Tako je bilo i kad je u tu područnu školu išla Ana Vukojević, dvanaestogodišnjakinja koja je danas krenula u sedmi razred.

– Sad idem u glavnu školu u Brezovici, čiji su pristupni putovi uređeni, ali znam o čemu Ante govori. Baš zato što je nesigurno, mene su roditelji vozili u školu, pogotovo nakon što je jednog dečka udario auto – rekla je Ana. Na sreću, nesreća još nije bilo u Sesvetama gdje je, kažu tamošnji roditelji, pristup školi s najviše učenika i vrtiću također u stanju “snađi se, tko može”.

Odgovorne su četvrti

– Riječ je o Pakračkoj ulici koja je duga otprilike sto metara, a nema kanalizaciju, nogostup, a ni slivnike za oborinsku vodu te je uska i opasna za djecu – požalio nam se roditelj djece koja pohađaju OŠ Sesvete te dodao kako iz tamošnje gradske četvrti već godinama obećavaju rješenje problema.

Posebno je opasno, kaže ovaj tata, kad po djecu dolaze roditelji pa parkiraju upravo u Pakračkoj te time još više smanjuju prostor po kojem djeca sigurno mogu hodati. Bore se s istim problemom i na Srednjacima u Loparskoj ulici, a iz Grada Zagreba poručuju kako je riječ o sporednim ulicama za čije su uređenje odgovorne gradske četvrti. 

Komentara 5

DA
damirtankovic
21:23 05.09.2016.

Znači i među ulicama ima diskriminacije? Viš, viš, to nisam znal. Kakvih sve nebuloza ne bumo čuli iz Grada.

BU
BubyZG
08:15 06.09.2016.

Što će nam nogostupi, dajte još koju fontanu .... !!!???

TH
than
23:46 05.09.2016.

Kako se po Zagrebu vozi niti nogostup nije siguran, a niti parkiraliste u nekom trgovackom centru. Nisam jednom naletio na nekoga koji tamo divljaju. Treba policija izaci na ulicu i to je jedini garant. A ne da parkiraju i ispunjavaju normu na nekim mjestima gdje i kamere mogu raditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije