Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bogat repertoar

Niste već dugo pogledali film s jakim ženskim likovima? Svratite u Kinoteku na Fassbinderov ciklus

Sve o mojoj majci
Foto: kinoteka
16.10.2023.
u 15:45

Tjedan zaključuje Sve o mojoj majci Fassbinderova duhovnog srodnika Pedra Almodóvara, humorna melodrama o prijateljstvu i alternativnim obiteljima, koja je baš kao i Fassbinderova Petra von Kant varijacija na Sve o Evi Josepha L. Mankiewicza

Kinoteka ovaj tjedan nastavlja s Fassbinderovim ciklusom filmova s legendarnim ženskim likovima, posvećenom filmovima s karizmatičnim protagonisticama, a koji istražuju odnos glume i manipulacije. Među najistaknutije spadaju Gorke suze Petre von Kant, priča o modnoj dizajnerici koja se zaljubljuje u mladu glumicu u usponu. Riječ je o razornoj i vizualno impresivnoj analizi dinamike moći, roda, seksa i ega u kojoj je glavnu ulogu maestralno odigrala Margit Carstensen.

Tu je i Čežnja Veronike Voss, završni dio Fassbidnerove Trilogije BDR smještene u vrijeme ekonomskog booma 1950-ih, u kojem istražuje sudbinu glumice koja je svoje zlatne dane doživjela za vrijeme Trećeg Reicha. Ovaj Zlatnim medvjedom nagrađeni film svojom je pričom, noirovskom estetikom i protagonisticom većom od života bio inspiriran i klasikom Billyja Wildera Bulevar sumraka, koji ćete također moći pogledati u ciklusu.

Tjedan zaključuje Sve o mojoj majci Fassbinderova duhovnog srodnika Pedra Almodóvara, humorna melodrama o prijateljstvu i alternativnim obiteljima, koja je baš kao i Fassbinderova Petra von Kant varijacija na Sve o Evi Josepha L. Mankiewicza.

>>VEZANI ČLANCI: 

Na repertoar stižu Ubojice cvjetnog mjeseca, novi film Martina Scorsesea, za koji se priča da spada među same vrhunce njegova opusa. Priča je inspirirana serijom ubojstava u zajednici američkog plemena Osage koja je potresala Oklahomu 1920-ih, a prati vladina istražitelja koji pokušava oktriti tko se krije iza navedenih zločina. Na Filmskom festivalu u Cannesu Scorseseov je film dočekan s ovacijama publike i kritike, a glavne uloge odigrali su Leonardo DiCaprio i Lily Gladstone, kojoj se predviđa svijetla budućnost u sezoni nagrada.

Foto: kinoteka

Među ostalim novitetima i dalje se mogu pogledati dvije autorske komedije Palo lišće Akija Kaurismäkija i Asteroid City Wesa Andersona. Tu su i humorna drama Bosanski lonac Pave Marinkovića, romansa redateljice Maryam Touzani, Plavi kaftan te dokumentarni film Pere Kvesića – Kuća na Kraljevcu.

I sljedeće subote na matineji ćete moći pogledati Psiće u ophodnji, moćan film, nastavak istoimnog hit-animiranog filma, o psićima koji zahvaljujući tajanstvenom asteroidu dobiju supermoći. Film prikazujemo sinkroniziran na hrvatski jezik.

Ulaznice za projekcije u Kinoteci moguće je kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija o filmovima i programu potražite na službenoj stranici kina Kinoteka www.kinokinoteka.hr

>>VIDEO: Suprugu je pronašla djevojku koja izgleda poput nje: 'To nam je spasilo brak'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije