Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'nasilje nije hrabrost'

Nina Dražin i Dora Kurbinger dobitnice nagrade 'Luka Ritz'

Luka Ritz
Davor Puklavec/PIXSELL
07.09.2023.
u 10:45

Na današnju Skupštinu stiže zaključak o dodjeli ovogodišnjih priznanja, a ona bi se u studenom trebala uručiti učenici Osnovne škole Jordanovac i srednjoškolki koja pohađa Školu za modu i dizjan

Nina Dražin, učenica Osnovne škole Jordanovac, osmislila je projekt kojim vršnjake želi podučiti kako da nadvladaju negativne emocije, a pokrenula je i humanitarnu akciju prikupljanja knjiga za bolesne đake koji su na liječenju u KBC-u Rebro. Dora Kurbinger pokrenula je pak dobrotvornu prodaju učeničkih radova u svojoj Školi za modu i dizajn, a sredstva su donirana stradalima u potresu u Turskoj te Caritasovoj Kući za žrtve obiteljskog nasilja.

To je samo dio velikih akcija mladih Zagrepčanki navedenih u prijedlogu zaključka koji stiže na današnje zasjedanje Gradske skupštine, a njime bi Nina i Dora trebale biti honorirane nagradom "Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost". Riječ je o priznanju i novčanoj potpori koji se dodjeljuju po jednom srednjoškolcu te đaku iz skupine od 5. do 8. razreda osnovne škole za doprinos u afirmaciji ljudskih prava, toleranciji i međusobnom poštovanju, a posebno za suzbijanje nasilja među mladima.


>>VEZANI ČLANCI: 


Ime Luke Ritza, podsjetimo, prije 15 godina postalo je simbol za borbu protiv nasilja nakon što je tada osamnaestogodišnji maturant zbog posljedica brutalnog premlaćivanja tragično preminuo. Nagrada je pokrenuta 2009., a osnovka Nina, koja je i aktivna sportašica i zaljubljenica u fotografiju, zavrijedila ju je, među ostalim, iniciranjem projekta "Sportom protiv nasilja", u sklopu kojeg je s profesorom provodila tehnike disanja na satovima tjelesne kulture, kao i poučavala metodama regulacije negativnih podražaja u povodu Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Pokrenula je i humanitarnu akciju "Vrijeme je za dobra djela" s ciljem prikupljanja knjiga ili slikovnica za školu u bolnici, a njezin projekt "Znak za promjenu" nagrađen je na natječaju "Metar do bolje klime". Dora je pak proglašena ambasadoricom nenasilja Škole za modu i dizajn u prošloj školskoj godini. Uz pomoć dviju nastavnica osmislila je haljinu koja simbolizira borbu protiv nasilja, a predstavila ju je u sklopu trodnevne humanitarne prodaje. Uređuje i "Preventivni ormar" u hodniku škole, koji svaki razredni odjel oprema u povodu obilježavanja važnog datuma koji sami odaberu. 

>>VIDEO: 15 godina bez glazbenika: Dinu Dvornika sada cijene i puritanci koji su se zgražali nad njime

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije