Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kvartovska tribina

Natpis 'Pazi, konobar' usporava bicikliste, a traže i znak za pješake

martićeva
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
01.12.2013.
u 15:49

Grad će razmotriti da se biciklistima dopusti vožnja brzinom hoda pješaka, tri kilometra na sat

Sjeverni kolnik u Martićevoj na pojedinim dijelovima ulice preuzak je za sve koji žele njime proći. Biciklisti po stazi voze preoštro i prebrzo, često u krivom smjeru, pa se pješaci jedva mimoilaze, kažu ljutiti stanari koji onuda prolaze svaki dan, a koji su se na taj problem došli požaliti i na Večernjakovu kvartovsku tribinu. Majka s djetetom u kolicima, zaljubljeni par koji se drži za ruke, umirovljenici s hodalicom ili vlasnici sa svojim psima zasigurno će zapeti između biciklističke staze i kanta za smeće ili reklamnih natpisa koji su smješteni na uskom pločniku.

– Tu su i konobari koji stalno prelaze stazu, donose piće iz kafića na terasu smještenu na parkirališnim mjestima. Na tlu čak postoji natpis – “Pazi, konobar!” – kažu stanovnici Martićeve, pitajući mogu li se postaviti znakovi za pješačku zonu.

– Sektor za promet Gradskog ureda za prostorno uređenje izdaje ta rješenja, pa ćemo provjeriti i postaviti znakove za pješačku zonu. A što se tiče samih biciklista, gradskom odlukom određeno je da se oni ne smiju kretati pješačkom zonom, iako se, po Zakonu o sigurnosti, mogu kretati tom zonom. Razmotrit ćemo situaciju da se biciklistima dopusti vožnja brzinom hoda pješaka, tri kilometra na sat – rekao je Alan Ordulj iz Sektora za promet. U Švicarskoj, kaže umirovljenica Branimira Brajković, gdje joj živi sestra, takve su situacije riješene visokim kaznama.

– Biciklističke su staze tamo iscrtane na kolniku, a vozači automobila i ne pomišljaju ući unutar njih – kaže Brajković. I sami biciklisti kažu da im označena staza ne znači ništa. Njome ili hodaju pješaci ili su na njoj parkirani automobili, pa su prisiljeni ulaziti u prostor pješaka.

Komentara 3

BO
bolesnodrustvo
16:56 01.12.2013.

Stvari bi puno bolje bile regulirane po slučaju nego je to u mogućnosti uraditi Gradskom uredu za prostorno uređenje. Ja bih njih prije nazvala Gradski ured za prostorni nered jer krše propise koje sami predlože. Primjer, terasa ugostiteljskog objekta ne može se postavljati na zelenu površinu. Prošećite samo Središćem i vidite zašto ih zovem Uredom za prostorni nered.

AA
aabbcc
18:11 01.12.2013.

Staza na slici mi izgleda preuska i ne omogucava sirina da vec sutra i u RH zena zakaci prikolicu za biciklo i povuce 1 ili dvoje male djece...

Avatar Hazl113
Hazl113
08:51 03.12.2013.

To su gluposti. Najprije govore da koristimo bicikle umjesto automobila i sada im i to smeta. Kao prvo upravo u Martičevoj neka maknu stolice od kafića i bit će onda mjesta. Grad je pretrpan takvim stolicama, pogotovo Trg Burze. Na što to liči. Uvjeren sam da ovo što su se proširili na nogostup ove godine je ilegalno. Neka se to provjeri. Pored toga kada se već piše o biciklističkoj stazi u Martićevoj, za sve ima mjesta, a ovi koji se bune, lažu. Problem je u tome što nemamo kulture pa se svatko nađe (pješaci, dječja kolica i cucki) upravo na biciklističkoj stazi. Istina da ima klinaca koji divljaju po nogostupu, pa neka Policija odradi posao. Inače prosječna brzina čovjeka nije 3km/h, već 5km/h, a konobari nek se čuvaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije