Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proračun 2015.

Našli novac za umirovljenike i djecu, smanjili iznos za plaće"

Gradska skupština
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
23.12.2014.
u 11:00

Nakon višesatne rasprave pljeskom je pozdravljeno izglasavanje i dogradonačelnica Sandra Švaljek

U novom proračunu, koji je jučer izglasan većinom glasova zastupnika Gradske skupštine za 2015. godinu, ipak je osiguran novac za besplatan prijevoz umirovljenika, isplatu pomoći novorođenčadi, rehabilitaciju branitelja, a smanjen je iznos predviđen za plaće zaposlenika Gradske uprave.

Promjene su to prvobitnog prijedloga proračuna teškog 6,85 milijardi kuna za iduću godinu, a nakon višesatne rasprave pljeskom je pozdravljeno izglasavanje, ali i dogradonačelnica Sandra Švaljek koja je nakon 15 godina ovaj dokument krojila umjesto gradonačelnika Milana Bandića.

– Drago mi je da je proračun prošao, napravljen je ozbiljno i rezultat je pragmatizma. Znamo da ga nije lako sastaviti u situaciji kada gospodarska aktivnost pada, a imamo i otegotnu okolnost za sljedeću godinu koja je uzrokovana izmjenama Zakona koji u velikoj mjeri utječu na prihod proračuna. Unatoč tome napravili smo najbolji proračun i dobro postavili prioritete – kazala je dogradonačelnica Sandra Švaljek.

Prevladala odgovornost

Iako je proračun od većine oporbenih zastupnika bio kritiziran još za vrijeme prvog čitanja, kako je kazao pročelnik za financije Slavko Kojić, koji je objasnio da su rashodi za zaposlene smanjeni za 42 milijuna kuna, čime se dobio novac za neke druge kategorije, razum je prevladao.

– Prevladao je osjećaj odgovornost prema građanima. I da nismo imali 26 ruku, našlo bi ih se. Ima odgovornosti i u opoziciji – kazao je Kojić.

U odnosu na ovogodišnji proračun, ovaj za 2015. godinu bit će manji za 450 milijuna kuna, no dogradonačelnica je obećala da se to neće odraziti na građane te da neće biti poskupljenja. Barem u 2015. godini.– Što se tiče cijena komunalnih usluga, zasad ćemo ovu godinu pokušati zaokružiti bez povećanja cijena komunalnih usluga i bez povećanja onih prihoda u gradskom proračunu na koje Grad ima mogućnost autonomno utjecati kao što su komunalni doprinos ili komunalna naknada – kazala je dogradonačelnica.Manjak novca ipak će se osjetiti, pa će tako izostati neki najavljeni projekti, među kojima i obnova sportskih objekata uoči Univerzijade.

Ostali bez 2 milijarde kn

– Što će biti s projektima obnove sportskih objekata koje ste najavili, poput obnove doma sportova za koju se ranije predviđalo 500 milijuna kuna, a sada tek iznos da se obnovi parking ispred zgrade – pitao je zastupnik Dražen Bilokapić (HDZ).

SDP-ovac Saša Molan kritizirao je Gradsku upravu i dogradonačelnicu jer Grad Zagreb nije naplatio dvije milijarde svojih potraživanja koja bi dodatno napunila proračun.

– Duguje se za komunalni doprinos, zakup i najam prostora, tako se ne upravlja gradskom imovinom – kazao je Molan.

Evo koliko "košta" svaki građanin Zagreba

Komentara 2

Avatar dr. Evil
dr. Evil
11:53 23.12.2014.

a smanjen je iznos predviđen za plaće zaposlenika Gradske uprave... -Da, zaposlenici gradske uprave su najveći problem u ovome gradu

Avatar HOKAHEJ
HOKAHEJ
10:05 24.12.2014.

ima u hrvatskoj još mjesta za skidanje visokih plaća koji su na teret države i gradova. s obzirom koliko se i što radi takvi ne bi smjeli imati plaću veću od 10 000 kuna možda je i to prevelika plaća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije