Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska baština

Napravili zagrebačku katedralu od bijele čokolade: 'Dio prihoda od prodaje ide za obnovu'

Zagreb: Predstavljanje novog proizvoda u Kraševoj kolekciji Hrvatska baština - Zagrebačke katedrale od bijele čokolade
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/5
14.12.2021.
u 15:00

Jedna od najpoznatijih hrvatskih tvrtki je u sklopu projekta usto, uz portal katedrale i Dioklecijanove palače, napravila čokoladne razglednice u obliku Tvrđave sv. Nikole

Napravljen je od bijele čokolade, a moći će se u Kraševim trgovinama kupiti za 199,90 kuna. Portal katedrale, kao jednog od najznačajnijih simbola Zagreba koji je stradao u potresu, izdala je 110 godina stara tvrtka u obliku slastice, a dio prihoda od prodaje ići će u fond za obnovu crkve. Radi se o pothvatu, odnosno četvrtom ručno rađenom proizvodu, u sklopu Krašovog projekta naziva "Hrvatska baština" kroz koji se promoviraju kulturne sastavnice hrvatskog identiteta poput Dioklecijanove palače u Splitu.

- Odabrali smo portal zato što je to u liturgijskoj simbolici Isus Krist koji otvara put k vječnom životu. Svi nestrpljivo čekaju da katedrala ponovo otvoriti vrata, a čokolada je jedna stepenica kojom smo bliže tom cilju - kazao je mons. Zlatko Koren, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog, dodajući kako ni ove godine ondje neće biti polnoćke. Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, pak je istaknula kako je ovo važno za promociju hrvatske prijestolnice turistima koji Kraševe proizvode najčešće nose sa sobom kući kao suvenire.

- Onaj trenutak kad je potres "udario" grad, rodila se ideja o čokoladi i projektu. A osim što ćemo na godišnjoj bazi, ovisno o prodaji, udio uplatiti u fond za obnovu katedrale, donirat ćemo usto i zasebnih 50.000 kuna za obnovu - kratko se osvrnuo Slavko Ledić, predsjednik uprave Kraša.

Jedna od najpoznatijih hrvatskih tvrtki je u sklopu projekta usto, uz portal katedrale i Dioklecijanove palače, napravila čokoladne razglednice u obliku Tvrđave sv. Nikole u povodu njegove treće obljetnice uvrštenja na UNESCO popis svjetske baštine. A tu je i Orlandov stup koji stoji u srcu Dubrovnika kao vječni simbol slobode i neovisnosti. Djelo je umjetnika Bonina iz Milana iz 1419. godine, a prije dvije godine je obilježio 600. rođendan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije